successos
Més calaveres a Montagut: 4 d'aparedades a l'església
Els cranis els van descobrir els paletes que feien obres a la façana de la parròquia de Sant Pere i els arqueòlegs han conclòs que són de quatre homes i que podrien ser dels segles XVII o XVIII
Les dues calaveres que van trobar els Agents Rurals la setmana passada a la teulada d'un mas no són les úniques que han aparegut en llocs anòmals a Montagut. Fa uns tres mesos, els paletes que feien les obres de remodelació de la façana de l'església parroquial de Sant Pere van descobrir quatre cranis humans que havien estat aparedats dins de dos forats a la paret del temple. La troballa dels quatre cranis es va comunicar al rector i als serveis de Patrimoni del Bisbat, que van encarregar un informe antropològic sobre les restes. Les autores de l'informe, Antonia Díaz-Carvajal i Bibiana Agustí, expertes en arqueologia i antropologia, van determinar que els cranis, dipositats en antics forats destinats a la bastida del temple, i col·locats parells i alineats, eren tots de sexe masculí. Tres dels individus havien superat els 40 anys i el tercer, els 30, segons l'anàlisi de les expertes. Un dels cranis tenia indicis d'una contusió, que no li hauria provocat la mort, i dos presentaven artrosi a l'articulació amb la primera vèrtebra. Les arqueòlogues qualifiquen d'“insòlita” la localització dels cranis als forats de l'església i conclouen que van ser recollits intencionadament d'unes tombes primàries de l'antic cementeri parroquial de l'església de Sant Pere, que a finals del segle XIX abastava tot el voltant del temple, tot i que en aquell moment ja no es feien enterraments al costat nord ni davant de la façana principal. L'estudi situa cronològicament els cranis en algun moment dels segles XVII i XVIII, però a les especialistes els resulta difícil interpretar el significat del dipòsit intencionat dels cranis a la façana que se li pressuposa una intenció rememorativa, que si bé era corrent en èpoques prehistòriques, no és una pràctica habitual en contextos cristians. La hipòtesi que aporten és que les restes corresponguessin a personatges rellevants del municipi a la parròquia que se'ls va donar un tractament diferent.
Les calaveres aparegudes a l'església de Sant Pere s'han tractat des del punt de vista històric, mentre que l'aparició dels dos cranis humans a la casa de pagès propera al santuari del Cos ha seguit la via policial, judicial i forense i s'està investigant tant l'antiguitat de les restes humanes com la seva procedència. En un primer moment, els Mossos i els Agents Rurals van partir de la base de les declaracions que els va fer l'actual inquilina de la masia, que l'habita des de fa un any aproximadament.
La dona els va explicar que les calaveres les havia trobat mentre netejava la runa d'una part de l'habitatge i que també havia estat ella qui les havia posat en l'estranya posició on els Agents Rurals les van trobar: una a cada extrem, a la punta de la teulada d'una edificació annexa a la casa. I al mig de les calaveres, però ja a la paret, hi havia també un cap d'un animal cabrum. Una escena que es podria relacionar amb alguna mena de ritual. Però els investigadors dubten de la veracitat de les declaracions de la inquilina ja que durant dos dies, dijous i divendres de la setmana passada, els Mossos van rastrejar i cavar a la zona on ella deia que havia trobat les calaveres i no hi van trobar cap altre os o resta.
Els cranis, un d'home i l'altre de dona, s'han traslladat a l'Institut de Medicina Legal de Girona per fer-ne una anàlisi.