terrorisme
turisme
Els atemptats no condicionen el turisme de l’Alt Maresme
L’anul·lació de reserves és menor i l’ocupació manté els nivells de l’any passat
Els turistes, però, passen més temps a l’hotel i no fan tantes excursions a Barcelona
Els municipis reforcen les mesures de seguretat
La temuda, i esperada, onada d’anul·lació de reserves com a conseqüència dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils no s’ha produït a la zona nord del Maresme, on s’acumulen els municipis turístics. En aquests pocs dies des del fatídic 17 d’agost l’aspecte dels carrers i dels centres comercials de poblacions com Calella, Santa Susanna, Malgrat i Pineda es manté pràcticament igual, amb els turistes passejant i omplint les platges com és d’esperar en plena temporada d’estiu. La proximitat del terror viscut a la capital catalana i al municipi tarragoní, però, s’ha deixat notar a petita escala i com a conseqüència lògica en les hores i dies posteriors. La presidenta de l’Associació Turística de Calella (ATC), Isabel Mallol, calcula que hi ha hagut entre un 3% i un 4% d’anul·lació de reserves, “i la majoria entre divendres i diumenge, perquè aquesta setmana es preveu que es recuperaran les xifres”. “No hi ha hagut una repercussió massiva en forma d’anul·lacions, perquè els nostres visitants són conscients que els atemptats a Catalunya podien haver passat a qualsevol altre lloc”, assenyala Mallol, que, tot i això, destaca: “Sí que ens consta que força turistes s’han quedat a l’hotel i no s’han comprat tantes excursions a la capital catalana.”
Pel president del Gremi d’Hostaleria del Maresme, Jordi Noguera, “la ràpida intervenció dels Mossos, la resposta d’unitat contra el terrorisme i l’efectivitat en la informació donada han donat una imatge de normalitat que a priori era molt difícil de mantenir”. “Els nostres visitants han vist que s’ha actuat amb una professionalitat admirable i això ha ajudat molt a minimitzar les conseqüències dels atemptats”, comenta, i assegura que, segons les dades recollides pel gremi, “les cancel·lacions han estat puntuals”. Del mateix parer és el director de l’hotel Tahití de Santa Susanna, Manel Sánchez, que reconeix que el cap de setmana posterior al 17 d’agost “ha estat molt més tranquil i amb menys sortides del que és habitual”. “Les anul·lacions d’última hora no han estat rellevants i la normalitat s’ha imposat”, concreta.
Més policia i barreres
Tot el sector, a més, destaca i aplaudeix les mesures per garantir la seguretat en l’àmbit local que han pres els municipis, i també lloa la rapidesa amb què s’han executat. Les més vistoses, i aparatoses, han estat la instal·lació de peces de formigó, les conegudes com a New Jersey, que s’utilitzen habitualment per marcar carrils en carreteres i autopistes. A Calella s’han posat a l’eix comercial del carrer Església i a la riera Capaspre. El regidor de Governació, Albert Torrent (PDeCAT), especifica que les peces al carrer Església s’han col·locat a les confluències amb altres carrers en el tram que va del carrer Sant Pere al carrer Cervantes. Torrent avança que s’estan estudiant altres elements alternatius que es puguin mantenir de forma permanent. “A la riera Capaspre s’han instal·lat unes peces de formigó provisionals al costat esquerre per garantir un espai de seguretat per als vianants no accessible als vehicles”, explica, i recorda que a les obres de millora de l’espai previstes per a l’octubre ja es preveia instal·lar “algun tipus de peça de protecció”. El reforç policial també s’ha incrementat amb més presència al carrer i més Mossos patrullant per la ciutat.
Pineda de Mar també ha optat per col·locar tanques de formigó als espais més concorreguts, com és el cas de l’eix comercial del carrer Doctor Bartomeu –des de la plaça de les Mèlies fins a la plaça de l’Àncora–. La regidora de Comunicació, Sílvia Biosca (PSC), hi afegeix que coincidint amb l’inici imminent de la festa major del municipi s’ha decidit “blindar” l’espai on està instal·lada la fira d’atraccions, al passeig Marítim, des de l’hotel Taurus fins a l’estació de Renfe. El reforç de la policia local també s’ha incrementat. “Hem actuat seguint les recomanacions que ens han fet els cossos policials”, comenta Biosca, que assegura que la reacció dels ciutadans davant els nous elements urbans “ha estat majoritàriament d’acceptació i comprensió en vista de la situació que s’està vivint”.
Des de Malgrat, el govern quadripartit ha desestimat la possibilitat d’instal·lar les barreres als llocs més concorreguts després d’analitzar a fons la situació. L’alcaldessa, Carme Ponsa (JxM), recorda que al passeig Marítim s’hi pot accedir per molts llocs “i això dificulta en extrem la col·locació de barreres”. Ponsa defensa que sí que s’ha incrementat la presència d’agents locals al carrer.
Finalment, des de Santa Susanna, l’alcalde, Joan Campolier (AiS), confirma que l’Ajuntament també ha optat per la col·locació de pilons de formigó als dos extrems del passeig Marítim, a la zona de vianants davant dels hotels. “S’han buscat elements que quedin integrats al paisatge urbà perquè segurament els hi deixarem de forma permanent”, assegura l’alcalde.