successos
Els afectats pels tornados avaluen la declaració de zona catastròfica
Cardona i els municipis de l’Alt Empordà afectats per la ventada de diumenge busquen ajuts per poder reparar les destrosses
Les assegurances no donen cobertura quan es tracta de fenòmens tan violents
Els greus efectes dels tornados que diumenge van sacsejar alguns punts de Catalunya han portat municipis del Bages i de l’Alt Empordà a estudiar la possibilitat de demanar la declaració de zona catastròfica. Cardona intenta fer recompte de les importants destrosses que es van produir en cases de pagès i granges del municipi, concretament als barris de la Coromina i de Sagalés, i també s’han quantificat nombrosos danys al municipi de Navès (Solsonès). Pel que fa a l’Alt Empordà, Cistella i Terrades són els nuclis més afectats.
Trini Carol, veïna de Cardona, explica que diumenge de matinada es va despertar sobresaltada per la força del temporal de vent. “Semblava que et podia caure la casa a sobre”, recorda. En total, s’han comptabilitzat una trentena de finques afectades, la majoria agrícoles, una desena de les quals amb desperfectes molt greus. L’Ajuntament xifra el valor dels danys en una quantitat que oscil·la entre els 800.000 i el milió d’euros. L’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, qualifica el fenomen meteorològic de “molt excepcional” i destaca que no s’havia viscut mai abans al municipi. Estruch demana que l’àrea es declari zona catastròfica perquè es pugui ajudar els veïns amb els costos de les destrosses. El tornado va fer volar les teulades de les cases i dels coberts, així com bigues de formigó i arbres de l’entorn del riu.
La declaració com a zona catastròfica implicaria que l’Estat assumiria els costos de les destrosses. De fet, un dels problemes amb què topen molts dels afectats és que les assegurances no volen garantir la cobertura quan es tracta de fenòmens meteorològics d’aquesta mena i, per tant, podrien quedar sense compensació econòmica. L’alcalde opina que seria “just” que el municipi es declarés zona catastròfica, ja que “l’excepcionalitat” del fenomen justifica “l’excepcionalitat de l’ajuda”. Un altre problema és que hi ha veïns que “es guanyen la vida” en alguna de les zones destrossades, com és el cas d’un magatzem molt gran de palla que ha quedat sense teulada, i dels hivernacles d’una altra empresa, que també han quedat completament inutilitzats.
A les comarques gironines, els municipis alt-empordanesos de Cistella i Terrades miren de refer-se de l’ensurt i de les destrosses que va provocar el violent tornado. Els ajuntaments dels dos pobles també estan estudiant les mesures que prendran per ajudar els veïns afectats. Una de les que es plantegen és demanar que el municipi es declari zona catastròfica. L’alcalde de Cistella, Enric Gironella, admet que ho estan sospesant per “l’alt nombre de desperfectes ocasionats”. Gironella detalla que els efectes han estat greus: “Ha quedat tocat gairebé tot el poble.” Els danys més greus afecten dues famílies que han hagut d’abandonar el seu domicili pels desperfectes que va provocar aquesta columna d’aire, que va impactar de ple contra les cases. Una d’aquestes famílies afectades és un matrimoni d’uns 90 anys que viu a tocar de l’ajuntament. “Ja vam ser conscients des del primer moment que no era tramuntana”, explica Joan Sala, president de la Societat de Caçadors de Terrades. Fins a onze vehicles de caçadors van quedar danyats pel pas del tornado.
La violenta ventada va durar poca estona, però els desperfectes que va ocasionar trigaran força més temps a desaparèixer, i algun fins i tot podria ser irreparable. La columna d’aire tenia una amplada d’entre 100 i 300 metres, i es va emportar tot el que es va trobar al davant.
Als vorals de la GIP-5101, la carretera que uneix Cistella i Terrades, encara són visibles les conseqüències d’aquest fenomen meteorològic. Ahir es podien veure arbres trencats en diversos punts i branques que van sortir volant pel pas d’aquesta columna d’aire.