Medi ambient
Els Agents Rurals, tan insegurs com abans del crim d’Aspa
Coincidint amb el primer aniversari del doble assassinat, s’ha organitzat un acte en memòria de les víctimes i, mentrestant, els seus companys reclamen les mesures de seguretat promeses
Els Agents Rurals han organitzat per avui un acte commemoratiu per recordar Xavier Ribes i David Iglesias, els dos membres del cos que van ser assassinats a trets ara fa un any en un vedat de caça d’Aspa (Segrià). Aquest crim va servir d’altaveu per a les reivindicacions que el col·lectiu d’Agents Rurals estava fent des de feia temps per millorar les seves condicions laborals i obtenir mecanismes de protecció per poder gestionar situacions de tensió amb els caçadors. Fins i tot es va crear una comissió d’experts per avaluar els fets i proposar possibles protocols d’actuació.
Un any després d’aquells tràgics fets, el caçador homicida està tancat a la presó de manera preventiva, però el cos d’Agents Rurals només ha vist satisfetes una part de les seves aspiracions. Des d’aleshores, les patrulles destinades a fer controls de caça han passat a tenir tres agents en lloc de dos, i aquest tercer duu una arma llarga. Tot i això, els agents encara no disposen de les armilles que havien d’arribar a finals del 2017 per a tots els efectius. La intervenció econòmica de la Generalitat a partir de l’aplicació de l’article 155 ha creat disfuncions.
Sense govern ni Parlament, tampoc es pot aprovar el nou reglament d’armes i, per tant, els agents tampoc porten encara les manilles ni les defenses extensibles promeses. També es va decidir impartir un curs de formació que han de rebre tots els membres del cos. De moment, però, només l’han rebut poc més de la meitat dels 500 agents que hi ha a tot Catalunya.
Arran de la tragèdia d’Aspa, expliquen, ha disminuït en un 26,6% el nombre d’actuacions en controls de caça a Catalunya. El 2016 es van dur a terme 15.400 actuacions, mentre que el 2017 es va baixar fins a les 11.300. Josep Capdevila és el president de l’Associació Professional d’Agents Rurals de Catalunya (Asparc). Indica que aquestes inspeccions són voluntàries per als Agents Rurals i que després dels fets d’Aspa hi ha hagut menys predisposició a fer-les. “Si no hi ha prou armilles per dur a terme una inspecció de caça, doncs no es fa, perquè el més important és la seguretat”, diu Capdevila.
Marc Costa, director general del cos d’Agents Rurals, matisa que la disminució del nombre d’inspeccions no es deu necessàriament al fet que hi hagi agents que no en vulguin fer, sinó que ho vincula amb la modificació del procediment, que s’ha traduït en una operativitat més complicada. “Després d’Aspa, i especialment a les terres de Lleida, hi va haver un temps en què van haver de passar el dol i superar el tràgic succés de la mort de dos companys.” Costa explica que l’aplicació del 155 ha estat una trava per al desplegament de les mesures acordades. Diu que ha endarrerit molts aspectes de funcionament com ara el reglament d’armes i la convocatòria de 50 places de subinspectors. “Hi ha moltes decisions polítiques que no s’han pogut prendre perquè la nostra consellera és a l’exili.” Assegura, però, que ells han anat treballant: “Quan tornem a tenir govern, hem de poder tirar endavant les iniciatives que no hem pogut tirar endavant per culpa de la intervenció.”