metereologia
afectacions per la nevada en territori català
La caiguda de temperatures converteix la pluja en neu per sobre dels 400 metres
Cal l’ús de cadenes a l’eix, al coll de Revell i a diverses carreteres del Ripollès
Les màquines llevaneu treballen fins a la matinada perquè la neu no es glaci
Jornada d’ambient fred, cel tapat i precipitacions d’aigua i de neu que, a partir del migdia, van agafar empenta i es van fer més extenses. A gran part de Catalunya, el termòmetre va quedar, ahir, per sota dels 10 graus i, a la demarcació de Girona, es van registrar fins i tot 6,4 graus negatius a Das i 5,4 també sota zero a Puigcerdà. En un diumenge gris i hivernal, les volves van fer acte de presència sobretot en cotes entre els 600 i els 700 metres i, puntualment, per sota. Van quedar emblanquinats diferents punts de la Selva, la Garrotxa, el Ripollès i la Cerdanya, on es van acumular entre 4 i 6 centímetres de neu a Puigcerdà, Gombrèn, Sant Pau de Segúries i Camprodon, i en zones elevades de la Garrotxa, com ara al Capsacosta i la serra de Santa Magdalena. Segons va informar la xarxa d’observadors al Servei Meteorològic de Catalunya, una de les dades destacades d’ahir és que l’emblanquinada va arribar a una cota bastant baixa –440 metres a la Garrotxa–, ja que, de manera esporàdica, va nevar lleument a la Vall de Bianya, Santa Pau i a Olot, sense que la neu agafés.
La nevada va obligar a tallar a última hora l’eix transversal entre Gurb i Arbúcies i la carretera secundària entre Planoles i Toses (GIV-4016), alternativa a la collada, on Trànsit només va restringir-hi el pas de vehicles pesants. Es van produir moltes retencions a banda i banda del túnel del Cadí, perquè molts conductors no duien cadenes. En calien de Fontanals a Urús, a la GIV-5201 a Sant Marçal de Montseny (Viladrau) i al coll de Revell (GIV-5411), a Sant Hilari Sacalm. Quant a les pluges –que en alguns llocs van acabar sent aiguaneu–, van ser poc abundants. Es van comptabilitzar, entre d’altres, 8 litres per metre quadrat a la Vall d’en Bas, 7 a Sant Pau de Segúries, 6 a Anglès, 4 a Santa Coloma de Farners i 3,8 a Girona. A l’hora de tancar aquesta edició, no obstant això, continuava nevant en molts indrets.
Rescats de muntanya
Dissabte, es va dur a terme el rescat de quatre persones que havien anat a fer una ruta i estaven bloquejades al refugi de Coma de Vaca, a Queralbs. El dia abans al matí, el grup va alertar que no podien continuar la marxa i arribar on tenien el vehicle a causa de les males condicions meteorològiques. Efectius del GRAE van intentar evacuar-los amb l’helicòpter, però el fort vent va fer impossible aproximar-s’hi. Els Bombers, aleshores, es van desplaçar per terra fins on eren els excursionistes per proveir-los perquè poguessin passar la nit al refugi. Dissabte al matí, es va fer un segon intent d’aproximació amb helicòpter, però el vent tampoc ho va permetre. Els GRAE van tornar a anar caminant fins al refugi i se’ls va acompanyar a peu en el trajecte de tornada fins al collet de la Gralla. Des d’allà, i amb el suport dels Mossos d’Esquadra, se’ls va traslladar amb cotxe a Tregurà de Dalt i, posteriorment, a Setcases, on tenien els automòbils. Tots es trobaven bé.
El mateix dissabte, la unitat d’intervenció de muntanya dels Mossos, després que es tanqués l’anterior servei, van intervenir en un altre al Ripollès. En aquesta ocasió van rescatar amb èxit dos alpinistes que estaven en un punt de difícil accés, el pic del Gra de Fajol Petit.