El foc encreuat entre bombers i polítics revifa
Els comandaments del dia de l'accident confien que demostraran al jutjat que no hi va haver descoordinació ni relaxació
Lluny d'apagar el foc encès dilluns a la comissió d'investigació del Parlament, ahir els comandaments van encendre'n encara més la metxa. El cap de Tarragona, Agustí Gatell, que va assumir les tasques de cap de la regió el dia de l'atrapament d'Horta, perquè el titular, Fèlix González, feia vacances, va acusar els grups polítics de tenir «les entrades col·lapsades per un tap», d'explicar «la veritat a mitges», d'aprofitar «paraules fora de context i informacions no contrastades», d'haver fet «un mal favor a la veritat» i molt de mal a les famílies i al cos dels bombers. Gatell es va mostrar dur amb els diputats de la comissió, va afirmar que «al Parlament hi ha alguna cosa que falla» i va posar en dubte la feina que pretén fer la comissió d'investigació, contraposant-la a la investigació judicial oberta. «Confio plenament en el procediment judicial que hi ha en marxa, perquè ha demostrat rigor, prudència i discreció, i en la comissió de salut i seguretat laboral, que també treballa per aclarir els fets.» El cap del sector dret de l'incendi d'Horta (ECO 0), Juan José Muria, va admetre que li feia «por» comparèixer davant dels diputats, tot i que tenia clar que la funció de la comissió d'investigació del Parlament és treure conclusions i fer propostes per millorar en la prevenció i extinció d'incendis. En el mateix sentit es va expressar el cap del sector esquerre de l'incendi (ECO 00), Enric Ramírez, que va dir que «hi ha un mur» entre els bombers i els diputats que els impossibilita la comunicació.
Els diputats, ferits, van replicar als bombers, i van recordar que la seva funció és trobar «mesures que ajudin els bombers a treballar millor», perquè no es torni a repetir una tragèdia com la d'Horta de Sant Joan, segons va assenyalar el president de la comissió, Higini Clotas. Els diversos grups parlamentaris també van reiterar que la seva funció no era jutjar la professionalitat del cos dels bombers i que només pretenen esbrinar què va passar exactament la tarda de l'atrapament mortal, per si algú ha d'assumir responsabilitats polítiques. «Nosaltres representem la Generalitat, estem en el mateix bàndol que vostès i també representem l'escut que porten a la camisa», va assenyalar el diputat del PP Rafael Luna. Per la seva banda, el diputat d'ICV Daniel Pi va advertir que «no va ser un caprici», crear la comissió d'investigació, sinó que es va formar perquè els tres grups de l'oposició havien posat en dubte la gestió política de l'incendi.
Retret a l'alcalde d'Horta
Un altre foc encreuat que va obrir el cap de Tarragona, Agustí Gatell, va anar dirigit a l'alcalde d'Horta de Sant Joan, Àngel Ferràs, que sempre s'ha mostrat molt crític amb la feina dels comandaments, als quals ha acusat reiteradament d'haver-se relaxat la tarda en què es va descontrolar l'incendi i van morir cinc bombers del GRAF de Lleida. Gatell va assenyalar que, en contra del que va declarar un veí d'Horta davant la comissió que l'alcalde havia tingut contacte telefònic continu amb els comandaments per saber com evolucionava l'incendi, Àngel Ferràs «no va parlar ni amb el cap de guàrdia ni amb el cap responsable de l'extinció» el matí del 21 de juliol, el dia de l'atrapament mortal.
Els partits prenen nota de les crítiques
M. BATALLEREls grups parlamentaris van assegurar ahir que prenien nota de les crítiques dels bombers, tot i que cap no es va sentir al·ludit. Això sí, les formacions van aprofitar, una vegada més, per llançar-se dards enverinats els uns contra els altres. «Quan vam acceptar la comissió, ja vam dir que CiU ho volia convertir en un circ», van dir fonts d'ICV-EUiA. ERC va afegir-hi que els GRAF «van voler tocar el crostó a tots els partits, però sobretot a l'oposició.» El PSC va insistir en la bona feina de la comissió i no va entrar a valorar la tibantor entre els diputats i els bombers, mentre que el PP va considerar, una vegada més, que al darrere de l'incendi d'Horta hi ha responsabilitats polítiques i que es posa de manifest que el tripartit no fa bé les tasques de prevenció. Per la seva banda, CiU va explicar que la comissió és una eina útil, perquè possibilita que hi hagi reflexions sobre les polítiques d'incendis. En aquest sentit, es va referir a les paraules del cap dels GRAF, Marc Castellnou, que dilluns s'havia preguntat si pagava la pena jugar-se la vida per salvar un bosc.
Totes les formacions van coincidir que entenien el dolor dels bombers. Els més crítics van ser els ecosocialistes, que comanden la conselleria d'Interior: «És comprensiu que estiguin dolguts, si es qüestiona un dia rere l'altre la seva actuació.»
«Encara no ens hem relaxat»
«Sentir a parlar de relaxació m'indigna. Els comandaments encara no ens hem relaxat», va assegurar el cap del sector dret de l'incendi, Juan José Muria, quan el diputat del PSC David Pérez va preguntar-li si era cert que hi havia hagut un relaxament el matí del 21 de juliol, quan el foc estava en fase de control. El cap de la divisió dels grups operatius especials, l'inspector Sebastià Massagué, que havia assumit la responsabilitat de l'incendi després de l'atrapament mortal, també es va mostrar crític: «No hi va haver cap tipus de relaxació, ni abans, ni quan vaig arribar, ni al llarg de tota la nit. Estàvem vetllant els companys morts en l'incendi i paral·lelament estàvem fent l'extinció.» Els responsables de cada sector de l'incendi també van negar que haguessin tingut problemes per contactar amb el responsable del dispositiu (Delta 0) quan la situació es va descontrolar, i van coincidir a qualificar d'excepcional les represes que hi va haver aquella tarda i la intensitat imprevisible amb què va bufar el vent. «Allò no tenia res a veure amb un garbí», va assenyalar Muria. El comandament Nicolás Coste, dels bombers del Gard, citat també a comparèixer en la comissió, va recalcar ahir la professionalitat del grup dels GRAF dels bombers, i va assegurar que són un referent en l'àmbit internacional.