Successos
Quan era al pantà la dona de Magentí?
Nancy Londoño va fer unes fotos a la zona de la Rierica l’endemà del doble crim
El seu telèfon es detecta a la zona de cobertura de Susqueda quatre dies a l’estiu però no el dia en què es van prendre les imatges
El jutjat número 2 de Santa Coloma de Farners ja ha fixat data i hora per a la declaració de la dona del sospitós del doble crim de Susqueda, Nancy Londoño, i la seva filla. El dimecres 20 de juny a les deu del matí. Les dues dones, que el fiscal volia que els Mossos anessin a interrogar a Colòmbia, han viatjat des d’aquest país i ja són aquí, tal com va proposar Benet Salellas, l’advocat de Jordi Magentí, empresonat pel crim, que confia que les diligències que el fiscal proposava que els Mossos realitzessin a Colòmbia ja no siguin necessàries. La petició del fiscal pretenia també que els mossos comissionats a Colòmbia comprovessin si Londoño s’havia endut, encara que fos sense saber-ho, algun objecte que fos rellevant per reblar la incriminació de Jordi Magentí.
La declaració de Londoño ha d’aclarir, entre altres qüestions, quins dies va estar ella al pantà, en quines circumstàncies i per quins motius. Els Mossos i el fiscal indiquen que Magentí va dur la seva dona al pantà el 25 d’agost, l’endemà del crim, per utilitzar-la de coartada, deixant-la en una vora del pantà amb una canya de pescar, mentre ell s’ocupava de fer desaparèixer els rastres del crim. Del 25 d’agost pels volts del migdia són unes fotografies aportades al sumari fetes des de la vora del pantà de cara a les runes de la Rierica –lloc de pesca habitual de Magentí i punt on la investigació pressuposa que es va cometre el crim. Queda per aclarir amb quin aparell es van captar les imatges. Unes fotografies atribuïdes a Londoño que situen la dona al pantà el 25 d’agost, però, en canvi, les anàlisis fetes al mòbil que ella va utilitzar entre el 4 de maig del 2017 i el 4 de setembre del 2017, quan es va donar de baixa, situen, a partir de la tarifació de la companyia, l’aparell a la zona de cobertura de Susqueda quatre dies d’aquell estiu, però no pas el dia 25. Segons consta en el sumari, el telèfon adscrit a Londoño, però que pagava Jordi Magentí, estava a la zona del pantà el 6 de juny, el 18 de juliol i el 9 i el 28 d’agost. Aquest darrer dia va ser quan es va localitzar el cotxe al fons del pantà. En les seves declaracions, que el fiscal i els Mossos consideren fabulacions, Jordi Magentí va explicar que havia estat al pantà amb la seva dona un dia abans del crim i que havien vist un grup nombrós de gent que li va “fer mala pinta” per l’entorn de la masia del Llomar, on també, va dir, hi havia un generador. Mossos i fiscal consideren que Magentí es va inventar que havia vist gent estranya a la zona per desviar les seves sospites cap a ell.
Magentí també va assegurar que un dia que ell pescava a la vora del pantà havia vist l’helicòpter que sobrevolava sobre seu. La investigació també considera que menteix per situar-se al pantà en una data diferent a la del crim, el 24 d’agost, quan la seva presència està acreditada perquè el seu cotxe va ser captat per les càmeres dels accessos a l’embassament i per la fotografia –tot i que molt llunyana– feta per uns senderistes. No obstant, la presència del telèfon mòbil a la zona de cobertura de Susqueda el dia 28 coincideix amb un dels dies en què l’helicòpter sobrevolava la zona perquè llavors la parella continuava desapareguda. El que va poder veure Nancy Londoño al pantà o el que pugui saber a través del que li pot haver explicat Jordi Magentí es considera clau per aclarir les circumstàncies d’un crim que encara té molts interrogants. Nancy Londoño té dret a no declarar contra el seu home. Una dispensa, però, que no té la seva filla. Magentí nega que sigui l’assassí.