Un dels comandaments destituïts després de l'incendi diu que el van rellevar per fer «un canvi d'imatge»

Interior va atribuir les destitucions a una reestructuració interna dels bombers

La direcció general d'Extinció i Prevenció d'Incendis sempre ha defensat que els relleus dels tres comandaments van respondre a «una reestructuració interna», però Manel Bosch va qüestionar ahir la decisió, perquè es va fer justament en un moment en què el cos de bombers es veia immers en la crisi provocada per l'incendi d'Horta de Sant Joan. «La directora general em va cridar i em va explicar que s'estaven fent canvis en la direcció general, que es canviaria el subdirector general i que per un efecte dominó també em canviaven el meu lloc de responsabilitat. Li vaig respondre que em dolia que aquests canvis es fessin en aquell moment perquè es relacionaria amb l'incendi d'Horta. El subdirector entrant [Joan Rovira] em va dir que tot i que operativament ell i jo estàvem a prop no continuaria en el meu lloc perquè feia falta un canvi d'imatge en la direcció general.» Manel Bosch va eludir ahir qualificar aquests canvis de destitucions, però sí que va assegurar que ell «ho ha patit» així en primera persona. D'altra banda, Antoni Rifà, que quan hi va haver l'incendi ocupava el càrrec de subdirector general operatiu, va dir ahir a la comissió del Parlament que no li correspon a ell explicar els motius de la seva destitució, sinó a la direcció general de Prevenció i Extinció d'Incendis. El diputat del PP Rafael Luna va definir el relleu dels comandaments de «cessament encobert» i el diputat de Ciutadans Albert Rivera va qüestionar que el Departament d'Interior digués d'una banda que no va fallar res en l'incendi i que, d'altra banda, decidís fer una reestructuració interna als bombers.

«Hauríem agraït el suport dels polítics»

Antoni Rifà, el cap dels bombers quan hi va haver la tragèdia d'Horta, va explicar ahir a la comissió que era a la sala central de Bellaterra quan hi va haver l'atrapament mortal. «Quan vam rebre les trucades d'emergència dels GRAF de Lleida, vaig decidir marxar cap a Horta.» No va agafar un helicòpter per anar-hi perquè va prioritzar que l'helicòpter transportés material mèdic. A més, va explicar, no tenia la certesa que l'helicòpter pogués aterrar a Horta per la intensitat del vent. Quant a les informacions aparegudes de l'incendi, Rifà va assenyalar que «els bombers s'han sentit desemparats» pels polítics. «Hauríem agraït que ens haguessin donat suport», va puntualitzar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.