Els bombers inicien les visites guiades per estudiar els atrapaments d'Horta

Ahir es va fer la primera sessió al lloc de l'accident amb l'objectiu que el cos resolgui tots els dubtes

Als volts de les onze d'ahir al matí, una cinquantena de bombers de la Generalitat de Catalunya, vinguts de diferents parcs del país, es van trobar a La Farinera d'Horta de Sant Joan per començar la primera jornada voluntària de formació que aquests professionals duran a terme al lloc exacte on l'estiu passat van morir cinc bombers de la unitat d'elit del GRAF. El Departament d'Interior ha posat en marxa aquestes visites al lloc de l'accident, entre d'altres mesures, per respondre tots els dubtes sobre els fets del 21 de juliol passat que puguin tenir els bombers, així com també per tornar la confiança al cos i aprendre dels errors. L'objectiu principal de les jornades, doncs, que es repetiran al llarg dels mesos vinents, és establir unes conclusions que després els bombers puguin aplicar en situacions com les que es van produir en l'incendi del Parc Natural dels Ports. En la jornada d'ahir, els bombers es van desplaçar en grups des de La Farinera fins al lloc on es van produir els atrapaments mortals, i allí van poder consultar amb altres bombers experts tots els seus dubtes. A més, també van poder fer-se una idea de la situació en què es va produir l'accident, ja que van rebre l'explicació in situ de l'evolució de les revifades de l'incendi i de la posició dels diferents equips d'intervenció. Aquesta activitat que es va iniciar ahir se suma a altres mesures que el Departament d'Interior ha dut a terme per posar fi a la desconfiança entre el cos de bombers que va provocar l'accident de l'estiu. Interior va penjar a la intranet dels bombers l'informe de l'incendi d'Horta perquè tots els membres del cos el poguessin llegir. Després, es van celebrar jornades informatives a totes les regions per donar resposta als dubtes que pogués generar l'informe. Ara, s'espera que tots els bombers puguin aprendre dels errors comesos i que es puguin treure conclusions que en un futur evitin accidents similars.

Continuen les declaracions al jutjat

Al jutjat de Gandesa, mentrestant, continuen les declaracions sobre l'incendi. Divendres va declarar el caporal de bombers que comandava les autobombes que donaven aigua a la línia de treball del GRAF. Luis Alfonsín va destacar que després de l'incendi es van fer diverses reunions amb els comandaments per analitzar els fets, que, segons la defensa, van ser per unificar versions cara enfora. Alfonsín també va assegurar que no va tenir prou informació per decidir, ja que si hagués tingut la informació que té ara «no hauria entrat allí». Després també va declarar Felipe del Campo, auxiliar forestal contractat per a la campanya de l'estiu 2009. Del Campo va estar tota l'estona al punt de trànsit, i va reconèixer que es van fer fins a tres reunions després de l'incendi, en què es van fer reflexions i anàlisis sobre el foc.

Del Campo també va explicar que Delta 0 va desaparèixer del lloc del punt de trànsit en el moment posterior d'haver rebut la primera trucada d'emergència del GRAF, i ja no el van veure més fins que era fosc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.