Detenen un cap de la Guàrdia Civil acusat d'ajudar a robar contenidors al port barceloní

Els Mossos han arrestat una vintena més d'implicats, acusats de robatori, associació il·lícita i contraban

Aquest altre cas de corrupció al port de Barcelona s'investiga des de l'any 2009, quan es va tenir coneixement que possiblement una banda organitzada es dedicava a sostreure la mercaderia que arribava als contenidors de la zona comercial del port de Barcelona, segons fonts properes al cas, que està sota secret de sumari.

Les investigacions, coordinades amb la fiscalia anticorrupció, s'han executat de forma secreta fins que una nova prova o revelació ha permès enxampar gairebé tots els integrants d'aquesta trama delictiva. La titular del jutjat d'instrucció núm. 18 de Barcelona, que és la responsable de la investigació d'aquest cas, va donar el tret de sortida perquè es practiquessin les primeres detencions.

Escorcoll a la caserna

Així, abans-d'ahir, agents de la unitat central d'investigació dels Mossos d'Esquadra van començar a detenir la vintena de sospitosos i a escorcollar els seus domicilis, actuació que es va perllongar durant tota la jornada d'ahir. Els policies també van registrar el domicili del cap de la policia judicial del Port de Barcelona detingut, situada a la caserna del carrer Sant Pau de la ciutat. Des de la policia catalana es va mantenir un total hermetisme sobre els detalls d'aquesta operació. A la vintena de persones arrestades se'ls imputa els delictes de robatori amb força, contraban i associació il·lícita.

Precisament, el sergent de la Guàrdia Civil ara arrestat gairebé va estrenar la unitat de la policia judicial portuària, ja que es va crear el novembre de l'any passat per reforçar el control de mercaderies que arriba amb el tràfic de vaixells. Abans, l'arrestat havia estat destinat a l'aeroport del Prat de Llobregat. La unitat portuària, a més del sergent arrestat, està formada per un caporal i tres agents.

Per ara es desconeix si hi ha altres guàrdies civils implicats en aquesta banda de lladres. Entre els detinguts hi ha treballadors d'empreses que operen al port de Barcelona, segons fonts coneixedores del cas. Aquestes treballadors podrien haver estat conxorxats amb el cap de la Guàrdia Civil detingut per tal que els permetés treure del recinte portuari mercaderia de valor i sense passar els preceptius controls duaners ni pagar taxes per després revendre els objectes a tercers.

Algunes de les persones detingudes van començar a declarar ahir al vespre a la comissaria de les Corts dels Mossos. Davant el volum de detinguts, es preveu que les declaracions a comissaria es puguin perllongar avui. També és previst que parts dels acusats passin avui a disposició de la magistrada que investiga aquest nou cas de corrupció policial.

Una trama de narcotraficants i policies, el precedent

Aquesta trama de suposades corrupteles no és nova al port de Barcelona. La titular del jutjat d'instrucció núm. 3 de Martorell investiga des del 2008 una xarxa de narcotraficants, confidents i policies corruptes descoberta arran del robatori d'un contenidor amb uns 400 quilos de cocaïna, que van fer el 24 de gener del 2005 al port barceloní.

L'actuació tan confiada d'aquest robatori va aixecar les sospites dels investigadors, que, al final, van desarticular una banda de delinqüents que, des de final dels anys noranta, hauria comptat amb la col·laboració de set guàrdies civils –entre ells, un tinent coronel–, dos exagents de la Policía Nacional, dos advocats i fins i tot un periodista, per traficar amb droga i robar a altres narcotraficants. Aquesta investigació s'ha allargat força davant la complexitat del cas, els canvis de magistrat, així com els recursos presentats per les defenses i les acusacions.

Segons la investigació iniciada per dos fiscals anticorrupció de Barcelona, dos dels puntals d'aquesta organització criminal serien el guàrdia civil Antonio Sáenz Martínez, àlies Tete, i el brigada de l'institut armat en excedència i policia local de Sant Fost de Campsentelles Roberto de Prádena Castelló, que després de passar un any i mig a la presó van obtenir la llibertat sota fiança, el setembre de l'any passat. Pel que fa als delinqüents, els qui mantenien contacte directe amb els policies corruptes són el líder de la banda, Javier Segura Ruiz, conegut per Trapero, i el seu lloctinent, Daniel Ribelles Tomás, El Bolo, que continuen empresonats.

Els processats seran jutjats per la secció cinquena de l'Audiència de Barcelona. Precisament, aquesta sala va jutjar els tres acusats de ser els receptors de la cocaïna robada en un contenidor al port, procedent de Colòmbia i vigilada per la Guàrdia Civil en rebre un avís. En la sentència, de l'abril passat, el tribunal afirma que els tres acusats no tenen cap relació amb la trama de narcotraficants i policies corruptes destapada posteriorment. A més, l'Audiència condemna només a 6 anys i 10 mesos de presó (la fiscalia en demanava 18) per a dos dels acusats en considerar-los autors d'un delicte contra la salut públic en grau de temptativa ja que no van disposar de la droga perquè la Guàrdia Civil en l'entrega ja els havia canviat la droga per sal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.