Els alcaldes critiquen que no s’activessin les sirenes
Consideren que era la manera més efectiva d’avisar la població després de l’explosió i reclamen que es revisin els protocols d’emergències
Protecció Civil i la Generalitat analitzaran si cal millorar-los
Els alcaldes dels municipis afectats per l’explosió no s’expliquen per què no van sonar les sirenes d’emergència dimarts al vespre. “S’haurien d’haver activat. Aquesta és la forma fàcil i ràpida que tenim per avisar la població, és el protocol i l’entrenament que tenim”, manifestava l’endemà del sinistre l’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, confús encara per la decisió de Protecció Civil i la Generalitat de no alertar la població després que els informes dels Bombers constatessin que no hi havia risc tòxic. Muñoz entén que la comunicació amb els veïns va fallar i, juntament amb l’alcalde del municipi veí de Vila-seca, Pere Segura, reclama que es revisin o canviïn els protocols d’emergència. En aquesta línia es va pronunciar l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, que creu que s’haurien d’haver activat les sirenes preventivament per decidir, posteriorment, si calia confinar la població. “Des del punt de vista emocional es va comprovar que el protocol no funciona perquè hi ha una percepció de risc molt gran per part de la ciutadania”, va manifestar. En aquest sentit, va reclamar més inversions per millorar els mecanismes de comunicació “amb tecnologia del segle XXI”, davant del fet que Tarragona hagi de “suportar una situació de solidaritat nacional en tenir una indústria petroquímica que presenta riscos”.
El conseller d’Interior, Miquel Buch, avançava ahir en la visita que feia al costat del president, Quim Torra, que es proposarà incorporar un sistema d’avisos a la població per SMS a través dels telèfons mòbils. Segons va explicar, es demanarà a l’Estat que agilitzi la seva implantació, encara que hi hagi un marge fins al 2022 per aplicar la normativa europea en aquesta matèria. “Crearem una taula de treball amb els alcaldes i empreses del territori per analitzar les conseqüències i avaluar el que ha passat i proposar millores que es puguin fer”, va manifestar el president, Quim Torra.
El govern també està investigant si l’empresa química on es va produir l’explosió havia seguit els protocols de seguretat industrial. En una roda de premsa, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va assegurar que una primera anàlisi documental indica que es complia la normativa en vigor, però que s’haurà de certificar en l’expedient que està fent el seu departament i que se centrarà a verificar que es van seguir els protocols de seguretat industrial, que no tenen res a veure amb els sistemes d’emergència. Ahir els responsables de l’empresa asseguraven, disset hores després de l’incident, que s’havia actuat correctament, en tot moment coordinats i seguint les instruccions de les autoritats. L’empresa ha obert una investigació interna per esclarir les causes del que va passar.
Els representants sindicals de CCOO i UGT van aprofitar el minut de silenci que ahir els treballadors van fer davant la planta per denunciar la precarietat laboral a les empreses químiques de Tarragona, que repercuteix en la seguretat tant dels treballadors com dels ciutadans. En els darrers vuit mesos s’han produït quatre accidents greus al polígon.
LA FRASE
Deficiències en les alertes nuclears
El Síndic de Greuges alertava en un informe recent de les deficiències en matèria d’emergència nuclear amb què es troben la trentena de municipis obligats a tenir i activar els plans d’actuació en cas d’emergència a les centrals de Vandellòs i Ascó. L’informe assenyala la necessitat urgent de millorar les infraestructures de la zona, tant pel que fa a la cobertura de mòbil, inexistent a molts municipis, com a l’estat de les carreteres i de la línia fèrria, com a vies d’evacuació en cas de necessitat. Els alcaldes afectats denuncien les mancances en els protocols que no poden actualitzar, i alguns no tenen cap mecanisme per avisar la població. A més, critiquen que no s’hagi fet mai un simulacre general d’emergències per comprovar-ne l’eficàcia.