Iqoxe tenia quatre sancions per irregularitats laborals
Abans de l’explosió d’aquest dimarts, Inspecció de Treball ja havia obert contra l’empresa diferents expedients sancionadors que havien acabat amb multes d’entre 2.000 i 8.000 euros
“Acabarem sabent-ne les causes i quines són les responsabilitats que se’n deriven.” Així de contundent es va mostrar ahir Chakir el Homrani, el conseller de Treball de la Generalitat. Arran de l’explosió a la planta química d’Iqoxe de la Canonja, en què van morir dos treballadors i una tercera persona va ser víctima de l’ona expansiva, s’obriran dos expedients a l’empresa, segons que va avançar ahir el responsable del departament de Treball. No serà una novetat per a la companyia, perquè Inspecció de Treball l’ha sancionada fins a quatre vegades en els darrers anys.
Tres de les sancions imposades a Iqoxe van ser per aspectes relacionats amb la salut i la seguretat i l’altre cas estava vinculat amb irregularitats en les condicions de treball de la plantilla. Se’n van derivar multes que van oscil·lar entre els 2.000 i els 8.000 euros.
Chakir el Homrani va posar de manifest ahir que els inspectors de Treball estan pendents de rebre l’autorització dels cossos d’emergències per poder accedir a l’interior de les instal·lacions. El conseller va garantir que la Generalitat “anirà fins al fons” de la investigació. “És absolutament necessari, i més en un cas en el qual hi ha hagut morts”, va dir, abans de posar de manifest que té la voluntat que “les conseqüències d’aquest accident siguin clares”.
El conseller va detallar que just en el moment de l’accident es van activar els inspectors de Treball de guàrdia. No obstant això, s’ha retardat la seva valoració de l’accident per les dificultats que han tingut per accedir a la planta amb garanties de seguretat. El foc va trigar a apagar-se completament perquè l’estratègia dels Bombers va consistir a controlar el perímetre, a costa de deixar que les flames consumissin per si mateixes les restes de material químic que hi havia als dipòsits.
No va ser fins ahir al matí que van començar els treballs per transvasar l’òxid d’etilè del tanc afectat per l’explosió. Eren 75 tones d’òxid d’etilè, barrejat amb el producte que van llençar els bombers durant quasi 24 hores per extingir l’incendi. El transvasament del material “es fa sota el prisma de la seguretat perquè es pugui evacuar el producte amb tota garantia”, van indicar Òscar Peris, delegat de la Generalitat a Tarragona, i Bienvenido Aguado, sotsinspector dels Bombers. Peris va destacar que “l’entorn de treball no és normal” pels danys que ha sofert la planta a causa de l’explosió. Les característiques del producte obliguen a actuar amb prudència per evitar fuites o comportament inesperats. Els Bombers no es marcaven ahir un termini per tenir completat el transvasament. El material es portarà a un gestor de residus per destruir-lo amb seguretat i també s’han portat mostres a analitzar.
Investigacions obertes
Per dur a terme la investigació, la Generalitat ha activat els especialistes en espais confinats i explosions. “Si s’ha incomplert en algun element en matèria de prevenció de riscos, és una sanció molt greu”, va subratllar el conseller. “Hem d’analitzar aquest cas i serà complex, però en traurem l’entrellat”, va insistir.
Per la seva banda, Industrias Químicas del Óxido de Etileno (Iqoxe) va informar que ha encarregat a l’Institut Químic de Sarrià (IQS) una investigació independent per aclarir les causes de l’explosió que va matar dos treballadors de l’empresa i, també, un veí de Torreforta que va morir atrapat per un esfondrament, per culpa de l’ona expansiva. La companyia confia que aquest estudi encarregat a “un centre universitari i d’investigació de referència internacional en el sector químic” permeti d’esclarir els fets.
LES FRASES
Escorcoll dels Mossos i de la comitiva judicial
Els Mossos d’Esquadra van escorcollar ahir per ordre judicial les instal·lacions de l’empresa Iqoxe a la Canonja i unes altres dependències del mateix grup empresarial al Prat de Llobregat. Una comitiva judicial encapçalada per la magistrada del jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona va entrar durant la tarda a la planta que va explotar dimarts. Segons fonts de l’empresa, al Prat els Mossos hi van arribar cap a dos quarts de cinc de la tarda, van demanar informació i van fer una sèrie de preguntes als treballadors.
La causa, oberta pel jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona arran de l’explosió de dimarts que ha deixat tres morts i set ferits, està sota secret de sumari. Segons va informar el TSJC, els escorcolls es van fer a la zona zero de l’explosió i a l’entorn, i a la seu administrativa de l’empresa.
Segons el delegat de la Generalitat a Tarragona, l’escorcoll dels Mossos s’emmarca en unes diligències judicials i el cos actua com a policia judicial a requeriment del jutjat. La Fiscalia de Tarragona també haendegat diligències per compilar indicis que li permetin de determinar si hi ha cap negligència susceptible de ser delicte.