Els aqüicultors de l'Ebre denuncien robatoris i organitzen torns de vigilància
Alerten que es tracta també d'un problema de salut pública, ja que el marisc robat no té garanties sanitàries
«La vigilància la fem un parell o tres que voltem pels camins propers a les muscleres.» Ramon Carles n'és un, i explica que la seua tàctica és amagar-se pels camins de la badia del Fangar i amb uns prismàtics vigilar de lluny les muscleres. «Si passa un cotxe no em veu, i jo puc fixar-me si és algun sospitós.» La seua feina és alertar els cossos de seguretat si s'adona que hi ha algú dins de l'aigua cometent un robatori. «Si veiem algú, de seguida avisem els Mossos d'Esquadra o la policia local, i nosaltres ens ocupem de veure per on surt i cap on es dirigeix per facilitar la feina als agents.»
A vegades, però, no és fàcil, ja que els lladres tenen l'acció ben estudiada. «Si surten per algun camí i tenen el cotxe preparat, és difícil agafar-los», lamenta l'aqüicultor. Però les probabilitats que algú robi mol·luscos depenen de la situació marítima i meteorològica; per això, els productors només fan vigilància tres o quatre dies a la setmana.
Afecta la salut pública
Els aqüicultors denuncien que darrerament han augmentat els robatoris, i Ramon Carles assegura que en les últimes setmanes ha posat quatre denúncies. «Ja fa tres anys que detectem robatoris, però cada vegada és més greu, i s'hi ha de fer alguna cosa», reclama Carles.
I és que no es tracta només d'un perjudici econòmic per al conjunt del sector, sinó que la venda del marisc robat podria suposar un problema de salut pública. «És un producte que no es pot vendre directament, perquè ha de passar un control sanitari», alerta Carles. Així doncs, els productors de mol·lusc no només reclamen que es faci alguna cosa per evitar els robatoris, sinó que demanen que els restaurants o majoristes facin un control més estricte de la procedència dels mol·luscos. «No s'hauria d'acceptar cap mol·lusc que no dugui la guia sanitària.»
El reclam dels productors de mol·lusc és que l'administració reguli i controli la situació, perquè els danys s'estan incrementant. Si es roben musclos, per exemple, el lladre s'enduu una o més cordes. Com explica Carles, «allí hi ha musclos grans, petits i cries. Ells s'ho emporten tot, i després llancen el que no els interessa. Fan més mal en el que llancen que no pas en el que s'enduen».
Ramon Carles ho demana clarament: «Estem protegint el sector, però volem que sigui l'administració la que trobi una solució. Ara ve la pitjor temporada, els mol·luscos ja estan a punt, i a partir d'aquest moment hem d'estar atents.»
Pla d'acció conjunt
g. pladeveyaTot i que darrerament alguns productors estan duent a terme una vigilància a escala particular, des que es va fer efectiu el desplegament dels Mossos d'Esquadra a la demarcació de Tarragona, el cos autonòmic ha rebut molt poques denúncies de persones d'aquest sector empresarial que hagin registrat robatoris. En els darrers mesos, s'ha donat un d'aquests episodis, en què els investigadors, durant una intervenció, van enxampar una furgoneta carregada de marisc que uns individus havien agafat de manera il·lícita. Amb tot, una federació que aplega productors de la badia del Fangar i també de la badia dels Alfacs es va posar en contacte amb els agents de la Regió Policial de les Terres de l'Ebre amb la finalitat de tractar aquesta qüestió. A partir d'aquí, actualment s'està dissenyant de manera conjunta un pla d'acció per protegir aquestes plantacions. De fet, l'objectiu final és trobar solucions de caràcter transversal des de diferents àmbits, com per exemple entre els mateixos productors, amb el Departament d'Interior i amb el d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural.