Un grup es lucrava venent carnets usurpats a la DGT
Els Mossos i la Policía Nacional han desmantellat la xarxa que dirigia un informàtic des de la seu de Trànsit de Girona
Es calcula que 1.845 conductors tenen el carnet sense cap prova d’aptitud
Una macrooperació dels Mossos (que han batejat com a Loki) i de la Policía Nacional (que anomenen Canvi) ha posat al descobert l’existència d’una trama que havia venut (per preus entre els 4.000 i els 10.000 euros) carnets de conduir a un total de 1.845 conductors, que obtenien un carnet autèntic, expedit per la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre, i amb la firma del director general de Trànsit, Pere Navarro. El carnet era autèntic però l’obtenció, fraudulenta. Els posseïdors dels carnets no havien superat cap mena d’examen ni control com és exigible per obtenir el carnet oficialment. L’engany a la DGT el materialitzava un informàtic, Álvaro Prendes Sales, que treballava a la prefectura de Trànsit de Girona i que introduïa a la base de dades de la DGT la informació dels aspirants a conductors com si haguessin fet les proves d’aptitud per la via legal quan l’única cosa que havien fet era pagar un import als integrants de la xarxa.
Feia mesos, des del novembre passat, que els investigadors policials, amb coneixement de la DGT, seguien els passos dels membres de la trama, i ahir els Mossos i la Policía Nacional van fer un gran desplegament d’efectius per anar a detenir en diversos punts de les comarques de Girona els capitostos del grup que es lucrava amb la venda dels carnets, així com per anar a buscar arreu de l’Estat els 1.845 beneficiaris per fer-los una detenció tècnica i comissar-los el document, que, com que ha estat obtingut de manera fraudulenta, serà anul·lat. Fins ahir al vespre, s’havien detingut 424 persones, 10 de les quals eren membres de la trama i la resta, beneficiaris dels carnets, i s’havia comissat més de mig milió d’euros en almenys catorze escorcolls en domicilis de Sant Feliu de Guíxols, Calonge, Llagostera, Quart i Vic.
Un dels escorcolls que es van fer al matí va ser a la casa de s’Agaró, a Sant Feliu de Guíxols, on residia l’informàtic de Trànsit detingut, Álvaro Prendes, que va ser asssistit pel lletrat Sergio Noguero. On també es va escorcollar un vehicle que estava aparcat al davant i on els agents també es van endur una dona detinguda. A Quart es va escorcollar el domicili de Juan Manuel Cortés, que, juntament amb Álvaro, dirigia la trama. A la cúpula hi havia una desena de persones que organitzaven les funcions, com ara sortir a captar clients.
Un altre dels escorcolls es va fer al número 7 del carrer Rosa dels Vents de Llagostera, domicili de la mare de l’informàtic, Marta Carlota Sales Prendes, una de les persones que van obtenir un carnet de conduir sense passar cap dels tràmits oficials. En aquest habitatge van comissar material informàtic, 1.800 euros en efectiu i un vehicle Skoda . Durant l’escorcoll, els investigadors van descobrir que una de les estances de la casa estava plena d’insígnies, símbols i documentació relacionats amb la Falange i el franquisme. Carlota Sales, simpatitzant de Vox, fa uns vuit anys que resideix a Llagostera, i havia tingut conflictes veïnals arran de desavinences de caire polític. Es dona la circumstància que Sales és una de les tres persones –les primeres en la història– que van ser sancionades per exaltació i apologia del franquisme, arran d’una manifestació el 12 d’octubre a Benimaclet (València).
Escorcoll a la DGT
A la tarda també es va fer l’escorcoll a la seu de Trànsit de Girona, on treballa l’informàtic detingut, per inspeccionar els seus ordinadors i documents i comprovar si podria haver tingut el suport d’algun altre treballador de la DGT de Girona. Els empleats de la DGT, segons va posar de manifest ahir el sindicat CSIF, estan preocupats perquè l’informàtic detingut tenia accés a tots els ordinadors dels treballadors de les oficines. CSIF remarca que l’informàtic era treballador de la DGT de Girona a través d’un contracte extern.
LES XIFRES
Oferta àmplia per a una clientela diversa
Mentre que la cúpula de la trama de venda de carnets la integraven bàsicament persones espanyoles, els clients eren majoritàriament estrangers, sobretot pakistanesos i xinesos. Molts dels compradors eren persones que no havien obtingut mai cap permís de conduir i que, per la seva condició d’estrangers, podien tenir dificultats a l’hora de superar les proves i els exàmens. En alguns casos, però, també hi havia persones que disposaven del carnet de cotxe i demanaven poder obtenir el de camió, ja que els suposava una sortida professional. En altres casos, els sol·licitants eren persones amb carnet estranger que pretenien obtenir l’espanyol. La trama, a través de l’informàtic amb accés a la base de dades de la DGT, tenia solucions per a tots. Ara s’intenten recuperar els 1.845 carnets expedits de manera fraudulenta, però tampoc es descarta que, un cop analitzada la documentació i els terminals comissats, se’n trobin més. La causa, oberta per falsedat, suborn, blanqueig de capitals i pertinença a grup criminal, la instrueix el jutjat d’instrucció número 1 de Girona, i ja acumula 6.000 folis.