Un incendi a Lloret encén les alarmes
Un vehicle s’incendia i afecta 6 hectàrees, crema una casa i obliga a desallotjar vint persones
Els Bombers adverteixen de la falta de franges de protecció
El foc va començar a les 11 del matí i va quedar controlat a les 4 de la tarda
Un incendi forestal va cremar ahir, al terme de Lloret de Mar, 6 hectàrees de vegetació, de les quals 1,8 eren forestal, després d’iniciar-se quan es va incendiar una furgoneta a la carretera G-682. El foc va arribar a afectar, al llarg del seu recorregut, la planta superior i el jardí d’una casa d’una urbanització, dos vehicles particulars, així com tanques i mobiliari de diversos jardins de la urbanització Font de Sant Llorenç. El foc va obligar a confinar vint persones de les urbanitzacions Font de Sant Llorenç i Serrabrava, on es van desallotjar vuit cases preventivament.
En els treballs d’extinció hi van participar 36 dotacions terrestres, un helicòpter de comandament, un de coordinació, quatre bombarders i quatre avions de vigilància i atac. El foc, que va començar a les onze del matí, es va donar per controlat a les quatre de la tarda.
El primer incendi
El primer incendi important de la temporada a les comarques gironines va tenir el seu epicentre cap a mig matí, quan es va incendiar una furgoneta entre els quilòmetres 15 i 16 de la carretera GI-682, entre Lloret i Tossa de Mar, que es va tallar en tots dos sentits, fet que va provocar importants retencions.
La treva del vent
Quan es va declarar el foc, el fort vent de tramuntana que havia bufat intensament al llarg de la nit havia anat de baixa. Des del vehicle, el foc va pujar ràpidament pel marge i es va escampar per la vegetació del voral. Després de passar per una zona urbanitzada, amb nombroses cases, el foc va arribar dalt de la carena de la urbanització Font de Sant Llorenç, on el seu front va començar a originar diversos focus secundaris. Alguns, segons fonts dels Bombers de la Generalitat, es van localitzar a l’altre vessant de la muntanya, a més de 250 metres de distància del front principal del foc.
Segons l’alcalde, Jaume Dulsat, en declaracions a Ràdio Lloret i desplaçat fins al lloc dels fets, va confirmar que no s’havien produït danys personals, que és “la prioritat”. Va ser la Policia Local de Lloret qui va desallotjar, per prevenció, els habitatges situats a tres carrers propers de la urbanització Font de Sant Llorenç.
Els Bombers el van donar per controlat a les quatre de la tarda. El treball principal, a banda de protegir persones i propietats, va consistir a aconseguir envoltar tot el perímetre afectat pel foc. Un treball que es va dur a terme amb 35 dotacions terrestres i quatre mitjans aeris, revisant tota la superfície cremada, remullant brases i vetllant perquè no hi hagi revifalles. A banda de les 6 hectàrees de vegetació, també van quedar afectats els terrenys urbans dins de la urbanització Font de Sant Llorenç. En aquest incendi també hi van treballar el Grup d’Actuacions Forestals i els Equips de Prevenció Activa Forestal. A la zona del flanc esquerre es van fer cremes d’eixamplament per frenar l’avanç de les flames. També es va treballar amb eines manuals.
Franja de protecció
Els Bombers, que treballaven ahir a la tarda a contravent, amb 35 dotacions terrestres i quatre mitjans aeris, eren optimistes pel que fa a poder passar de la fase de control, que es va declarar a les quatre de la tarda, a la d’extinció. De tota manera, la principal crítica del cos de Bombers ha estat que no hi hagués cap franja de protecció entre les cases i la vegetació.
L’Ajuntament de Lloret de Mar, però, el març passat ja va voler agilitar el treball d’aquestes franges aprovant la modificació de sis ordenances fiscals incloent-ne una de nova. Aquesta darrera era una taxa que han de pagar els propietaris de parcel·les d’urbanitzacions i nuclis aïllats que estan obligats a fer la franja perimetral de protecció contra incendis. Amb la inclusió d’aquesta nova taxa, que és de 21,60 euros per parcel·la, els treballs els farà l’Ajuntament, sempre que els propietaris no diguin el contrari abans del 31 de desembre. Fins a l’aprovació d’aquesta ordenança, l’Ajuntament mirava de signar un conveni amb les urbanitzacions, que avançaven els diners. En aquest punt, l’Ajuntament tramitava les subvencions i posava a licitació per a l’execució dels treballs. Tots aquests tràmits feien que sempre s’anés amb retard i les franges perimetrals s’havien d’acabar fent a l’estiu, quan la llei ja no ho permetia.
Més efectius
Per lluitar contra el foc, la Generalitat ha previst aquest estiu un dispositiu de 5.000 efectius entre bombers i agents rurals. S’han incorporat gradualment 92 nous camions del tipus bombes rurals pesants (BRP), dels quals a principis de juliol en van arribar 22. Aquests se sumaran als 263 vehicles lleugers, que es van incorporar el juliol del 2020. A més, hi haurà 24 mitjans aeris entre avions i helicòpters. Seran cinc avions de vigilància i atac, als quals aviat s’afegiran quatre avions del ministeri, a més de cinc helicòpters de comandament i deu helicòpters bombarders. També s’ha incorporat el primer dron de servei.