Successos

SUCCESSOS

L'acció humana va iniciar el foc

pistes ·

Uns lladres es van endur un quilòmetre de cable de coure telefònic en el mateix punt de la carretera on es va originar l'incendi de Vilopriu

Hi ha un centenar d'hectàrees cremades

Els agents rurals i els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per esclarir si l'acció humana va contribuir a l'inici del foc de Vilopriu. En aquest sentit, que l'incendi s'originés a tocar de la carretera pot donar pistes sobre qui o què va provocar la guspira que va desencadenar el foc. Una de les hipòtesis que s'haurà d'investigar és la relació que té aquest incendi amb un robatori de cable de coure. Curiosament, a la mateixa carretera on es va originar l'incendi, el mateix dimecres uns lladres es van endur gairebé un quilòmetre de cable telefònic de coure. La coincidència és tan gran, que en el punt on els lladres van robar els últims metres de cable és l'indret on es va originar el foc. És clar que els fils telefònics no fan guspires, com els cables elèctrics, però el que sí que podria ser és que els lladres, a l'hora de tallar el cable amb algun tipus de maquinària, o amb alguna cigarreta que estiguessin fumant, desencadenessin l'incendi. De fet, el secretari general d'Interior, Joan Boada, ja va explicar ahir que el foc podria haver estat desencadenat per causes humanes.

Segons van assegurar ahir fonts dels Mossos d'Esquadra, les investigacions continuen obertes i no es volen precipitar a l'hora de treure conclusions fins que no donin el cas per tancat. Així mateix, no van confirmar ni desmentir que una de les línies d'investigació també sigui del veí del poble Joan Lluís Feliu Grau, ja que va ser detingut el 1998 perquè els Mossos el van relacionar amb 400 focs forestals, però que al final va ser exculpat.

Per la seva banda, els bombers van donar per controlat el foc ahir cap a tres quarts de tres de la tarda, si bé continuava activada la fase d'alerta del pla Infocat. A la tarda continuaven treballant a la zona amb una quarantena de dotacions terrestres i tres mitjans aeris. La superfície cremada es calcula en unes cent hectàrees. Els veïns, que van patir les conseqüències de l'incendi, va mostrar-se alleujats en allunyar-se el perill.

Altrament, l'alcalde de Vilopriu, Fermí Pi, va dir que el problema en l'extinció del foc ha estat que el bosc estava molt brut, perquè després dels desperfectes per la nevada del 8 de març passat no hi ha hagut temps per netejar-lo, “però que tampoc els ha arribat cap subvenció per això”. En aquest sentit, el secretari general d'Interior , Joan Boada, va reconèixer que el centre de la massa forestal encara pateix els efectes de la nevada, i va remarcar que en el cas dels boscos privats són els propietaris els que han de fer les tasques de neteja.

Per la seva part, el Col·legi de Periodistes va fer públic un comunicat sobre les diverses queixes que afirma haver rebut de fotoperiodistes que van anar a cobrir l'incendi el dimecres, arran dels impediments que diuen els van posar els Mossos d'Esquadra perquè no els van deixar passar. Denuncien “falta de criteri entre comandaments i incongruència en les seves decisions”.

Focs al Baix Llobregat

Els bombers també van treballar ahir en dos incendis forestals a Viladecans, un a la muntanya de Sant Ramon, i un altre entre Viladecans i Sant Climent de Llobregat. En aquest últim, els Mossos van desallotjar preventivament un cinquantena de persones d'un polígon industrial i uns veïns d'una urbanització. La superfície cremada era d'unes 25 hectàrees.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.