Susqueda: el matí del crim
Una furgoneta ocupada per tres homes feia moviments sospitosos vora el pantà el dia que van desaparèixer Marc i Paula
Les càmeres de la presa van captar molta gent: badocs, ciclistes, pescadors o motoristes
El matí del dijous 24 d’agost del 2017, demà farà quatre anys, vora el pantà de Susqueda, segons sis testimonis, van ressonar trets que la investigació conclou que són els que, entre les 11.20 i les 11.26, van posar fi a la vida de Marc Hernández i Paula Mas, una jove parella del Maresme que la nit del dia abans, dimecres 23, havien emprès un viatge sense retorn des de Vilassar, ella, i des d’Arenys de Munt, ell. La pista del cotxe en què viatjaven, un Opel Zafira, es perd minuts després de les 10 del matí pujant cap al pantà i no se’l troba fins al dilluns 28, enfonsat a l’aigua a la platja dels xinesos. Ells, apareixen morts al pantà, prop de la desembocadura del torrent de la Font del Borni, el 26 de setembre, 32 dies després. Com va anar el crim encara és un misteri, tot i que aquell dia hi havia prou gent al pantà. Les quatre càmeres de les oficines de la presa capten que, aquell matí, que feia força vent, hi va haver força moviment. Gent que feia la seva, aliena al crim que es va perpetrar en algun lloc encara desconegut. Les càmeres capten que molta gent travessa la passera dalt de la paret, que en aquells moments encara no tenia la barrera que s’hi va instal·lar mesos després per evitar temeritats. A part de vianants, entre ells els senderistes (10.11 h) que sentiran els trets una hora i quart mes tard, pujant cap a Sant Martí, i grupets de badocs que visiten el pantà, les càmeres capten diversos ciclistes i motoristes que travessen la passarel·la tant en una direcció com en una altra. Alguns han entrat per la banda de les oficines i després tornen. Es veuen també molts cotxes circulant, en una i altra direcció, i l’ocupant d’una furgoneta que s’atura, baixa, es desvesteix, es torna a vestir, i tira la canya des de dalt de la presa. S’hi està estona. Marxa, hi torna i repeteix l’operació de pesca.
Les càmeres també capten, minuts abans de les dues, una màquina retroexcavadora que es dirigeix cap a la zona de l’embarcador, on l’esperaven uns voluntaris de la zona que ajudaven el maquinista a arreglar carreteres. Mentre esperaven el conductor de la retroexcavadora a l’entrada de l’embarcador, els voluntaris van viure un episodi inquietant. Una furgoneta els va sortir per sorpresa baixant de la pista que ve de Sau. Hi anaven tres homes, tots al seient del davant, que, en veure’ls, van mostrar-se sorpresos i van dubtar de si recular. L’actitud, que els va semblar poc amistosa, dels ocupants de la furgoneta va fer que els homes que esperaven la retroexcavadora a l’embarcador es decidissin a marxar ells a esperar la màquina més enllà. En apartar-se ells, la furgoneta va sortir de la zona emboscada i va circular en direcció cap al mirador i les oficines de la presa. Les càmeres, però, no capten aquest vehicle: una furgoneta vella, de color blanc enfosquit, sense morro sortint.
L’episodi de la furgoneta amb tres homes amb cara de poc amics va inquietat els testimonis, però no li van donar més importància, ja que llavors desconeixien que s’hagués produït un crim en algun racó del pantà, i tampoc podien saber que d’allà on sortia la furgoneta era prop d’on, dos dies després, apareixeria el caiac, tallat i amb pedres i mig enfonsat, d’en Marc i la Paula. Quan es va saber que havia desaparegut una parella pel pantà, els testimonis, a part de participar en la recerca, van explicar als Mossos l’episodi de la furgoneta. I es dona la circumstància que, el vespre d’aquell dia, ja de fosc, un altre veí de la zona que era pel veïnat del Coll va tenir un espant perquè d’enmig del bosc li va sortir una furgoneta que va arrencar i marxar precipitadament sense que pogués veure-la bé. No consta que s’hagin identificat els homes que rondaven amb aquesta furgoneta i que gent de la zona assegura que era habitual veure-la pels entorns de Susqueda i que va desaparèixer després del crim. Una furgoneta de característiques similars, ocupada per dos nois, rondava per l’altra banda del pantà (la zona on van ser trobats els cossos), segons havia relatat Bartomeu Soler, l’home que vivia en una barraca entre la Rierica i la font del Borni. Segons Bartomeu, que va ser trobat mort en estranyes circumstàncies el desembre del 2019, els dos nois van explicar-li que eren del Maresme i solien fer vida a la furgoneta a la zona de bosc de la raconada dels de Rupit, allà on la instrucció considera probable que Marc i Paula deixessin el seu cotxe per baixar cap a l’aigua a fer caiac. Però no se sap segur fins on van arribar Marc i Paula vius amb el seu cotxe. Les càmeres de les oficines de la presa van captar un vehicle (de molt lluny i només és un puntet en moviment) que pujava en direcció a la pedrera a les 10.18 h. Trenta-dos minuts abans, el puntet en moviment més blanc, que capta la càmera es considera que és el Land Rover de Jordi Magentí, el pescador, que mesos després serà detingut com a sospitós del crim. Les càmeres capten altres vehicles (vistos com a punts en moviment) que pugen cap a la pedrera i uns quants que baixen. Dos es dedueix que són els vehicles que portaven dos dels habitants del Llomar que van sentir trets. Trets que, en canvi, no consta que sentissin cap de les persones que van captar les càmeres a la presa. On es van disparar els trets és una incògnita.
LES HORES
La jutgessa ja no vol investigar
Tura SolerLa investigació, quatre anys després, està en punt mort, sense que s’hagi aclarit quin és l’escenari exacte del crim, quina és l’arma homicida ni el mòbil del crim. Jordi Magentí, que sempre s’ha declarat innocent, continua en llibertat, i l’actual jutgessa, la tercera instructora del cas, Lucía Brea, ha ordenat que no es prorrogui la instrucció del cas Susqueda, registrat com el procediment de jurat 1/2018 del jutjat número 2 de Santa Coloma de Farners. La jutgessa ha dictat aquesta resolució, en contra de la petició que havien fet tant el fiscal, l’acusació particular, que exerceix Carles Monguilod, i l’acusació popular que exerceixen a través del lletrat Josep Riba els ajuntaments de Cabrils i Arenys de Munt, que demanaven que es prorrogués per un període de 6 mesos, la instrucció, que acabava el 29 de juliol passat, per poder practicar noves diligències. La jutgessa argumenta que ja s’han demanat totes les diligències necessàries encara que algunes no “han sigut practicades per la complexitat de la seva realització”. Remarca que no hi ha cap circumstància sobrevinguda que justifiqui la pròrroga, i afegeix que les parts no li especifiquen quines diligències no acordades fins ara serien les que justificarien la pròrroga. Encara es pot fer recurs però en el cas que es mantingués la resolució, sí que s’hi han d’incorporar totes aquelles diligències ja encarregades i de les quals encara no s’ha aportat el resultat. La majoria són diligències encarregades abans de l’arribada de Brea, que ha desestimat moltes de les peticions que havia fet la defensa de Magentí, Benet Salellas, com per exemple incorporar al sumari les notes de les llibretes de Bartomeu Soler, l’anacoreta que apuntava les matrícules de cotxes que rondaven. I va suspendre a darrera hora la declaració d’un noi que el dia del crim era al Llomar, allà on quatre testimonis, entre ells el seu pare, afirmen que van sentir trets. Aquest noi no ha declarat mai.
Entre els resultats de proves pendents hi ha l’informe sobre tots els telèfons que estaven operatius a la zona del pantà el dia del crim, els resultats de les anàlisis d’un grapat de pinassa que es va recollir al cotxe, l’Opel Zafira, de les víctimes, que es pretén que puguin demostrar en quin punt va estar aturat el vehicle entre que els joves el van deixar fins que el criminal el va enfonsar al pantà a la platgeta dels xinesos. Un altre enigma.
Camins tancats i plantacions de marihuana a dojo vora el pantà
Quatre anys després del crim, els volts del pantà han canviat en relació amb l’agost del 2017, quan van desaparèixer Marc i Paula. El Mas Llomar, des d’on quatre persones van relatar que havien sentit trets, ja no és una casa en ruïnes, que obligava els seus habitants a viure en un campament. La masia està reconstruïda i també hi han aixecat un cobert. L’accés a la pista que comunica amb Sau (per on sortia la furgoneta misteriosa el dia del crim) ara està tancada al pas de vehicles per una barrera, que poc agrada als caçadors i altra gent acostumada a circular-hi.
I els darrers mesos, els entorns del pantà s’han dibuixat com una zona claferta de cultius de marihuana. L’any passat ja se’n va desmantellar una d’important als boscos de la Grevolosa, una masia abandonada propera al Llomar. Al mes de maig, els Mossos van trobar 7.800 plantes en tres rompudes fetes al mig del bosc per la zona també de la Grevolosa i el Llomar, i van arrestar quatre homes albanesos que feien de vigilants i dormien en tendes molt precàries. Un xic més lluny, als boscos d’Osor, a finals de juliol, els Mossos van detenir dos homes, també albanesos, que controlaven una plantació de 500 plantes.
L’agost del 2017 ja hi havia marihuana plantada als entorns del pantà. L’helicòpter que buscava la parella desapareguda en va divisar una Ter avall que van referenciar i que passats els mesos s’atribuiria a Jordi Magentí i al seu fill. I una altra plantació, que no consta que s’hagi atribuït a ningú, la van localitzar els rastrejadors quan buscaven Marc i Paula en una zona habitual de pesca, anomenada els camps del Llomar, a vora de la riera de Rupit, més amunt de La Rierica. Una de les primeres hipòtesis de la investigació va ser que Marc i Paula s’haguessin trobat una plantació i enfrontat amb els cultivadors. Després els investigadors es van decantar per un conflicte casual i no especificat amb un pescador: Magentí. La realitat és que el mòbil del doble crim encara ara no se sap.