Increment dels delictes sexuals a la demarcació
De gener a setembre s’han presentat 249 denúncies, una xifra superior a la registrada abans de la pandèmia
El nombre de denúncies per delictes sexuals ha pujat un 34% a les comarques gironines en els nou primers mesos de l’any, en comparació amb el mateix període del 2020. Segons l’estadística que publica el Ministeri de l’Interior –i que recull les dades aportades per tots els cossos policials–, a la demarcació se n’han registrat 249, de les quals 44 han estat per violació, informa l’ACN. Aquestes xifres se situen per sobre de les registrades abans de la pandèmia, ja que entre el gener i el setembre del 2019 hi va haver a les comarques de Girona un total de 242 denúncies referides a delictes sexuals. Aquell any la xifra ja s’havia incrementat gairebé un 18% en comparació amb els tres primers trimestres del 2018, donat que aquell any s’havien denunciat 207 delictes sexuals.
Per municipis
La distribució geogràfica de les denúncies per delictes sexuals situa Lloret de Mar com el municipi on percentualment hi ha hagut un increment més gran: si el 2020 hi va haver sis denúncies, aquest any n’hi ha hagut 19, de les quals cinc per violació. A la ciutat de Girona, de les 33 denúncies del 2020 s’ha passat a les 37 d’aquest any (sis per violació). A Salt, de set casos d’abusos i agressions amb penetració s’ha passat a 13, i a Banyoles, de quatre a set. Per contra, a Figueres s’han registrat menys denúncies per delictes sexuals: de 15 s’ha baixat a 12.
Pujada generalitzada
L’increment del nombre de denúncies per delictes sexuals s’emmarca en una línia ascendent dels delictes en general, un fet lògic si es té en compte que l’any passat hi va haver el confinament i les restriccions per la Covid. Però també hi ha llocs on aquest 2021 les xifres de delinqüència no han augmentat, o fins i tot han disminuït, com ara a Girona, Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols.
LES XIFRES
Tràfic de drogues, assalts violents, crims...
El balanç de criminalitat entre el gener i el setembre del 2021 fet pel Ministeri de l’Interior també recull que han augmentat els furts i el tràfic de drogues. En el primer cas, se n’han registrat 7.414 (un 12,1% més), i en el segon, hi ha hagut 344 operacions contra el tràfic d’estupefaents (un 13,5% més). Aquest increment s’explica, sobretot, per la proliferació de cultius de marihuana. De fet, el cap dels Mossos d’Esquadra a Girona, el comissari Josep Milán, ja va alertar fa pocs dies que els grups criminals vinculats a aquestes plantacions són cada cop més violents. Les situen en zones emboscades i de difícil accés, les vigilen armats i no dubten a assaltar-se entre ells. D’altra banda, l’estadística també recull com, d’un any per l’altre, a la demarcació han crescut un 8,8% (658) els robatoris amb violència i intimidació (assalts i atracaments). També han augmentat els delictes de lesions i baralles tumultuàries (de 231 a 245). Per contra, entre les tipologies que han baixat hi ha els robatoris amb força, que han disminuït un 6,6% (de 2.560 a 2.391). Aquí s’hi inclouen tant els que fan referència a habitatges com a comerços i a empreses. El descens també és significatiu si es compara amb ara fa dos anys, quan n’hi va haver 3.565.
Quant a delictes de sang hi ha hagut 12 temptatives d’homicidi o assassinat (l’any passat, 16) i tres crims (els de Cabanelles, Roses i Porqueres). No s’hi computen encara, però, els darrers crims de l’octubre a la Jonquera (en què un transportista en va matar un altre) i a Ripoll (el del fill que va posar fi a la vida de la seva mare a l’interior d’un pis).