Successos

líban

Acorden demolir una part de les sitges de Beirut i preservar la seva altra cara

La fermentació del gra que encara hi ha a les restes ha provocat diversos incendis que han deteriorat encara més l’estructura

El primer ministre libanès, Najib Mikati, ha accedit aquest dimecres a demolir part de les ruïnes de les sitges de Beirut, considerades un símbol de l’explosió de 2020, i a preservar la seva cara menys afeblida com a solució als recurrents incendis que sofreix l’estructura des de fa més d’un mes.

El pla permetrà retirar les restes de blat la fermentació del qual està provocant focs en els graners, ara inaccessibles pel perill d’ensulsiada de l’estructura, i al seu torn reforçar la cara sud de l’estructura per a mantenir-la en peus, ha explicat el ministre de Medi ambient, Nasser Yassin.

Segons ha informat la Presidència del Consell de Ministres en el seu compte de Twitter, la decisió va ser presa durant una reunió entre Mikati, Yassin i dos parlamentaris que van sol·licitar una solució urgent als focs en els vestigis de les sitges, l’única estructura que va quedar parcialment en peus en la zona zero de l’explosió.

Els incendis han anat afeblint encara més l’estructura i en les últimes setmanes la seva cara nord ha sofert dues ensulsiades parcials, una d’elles durant el segon aniversari de la deflagració que el 4 agost de 2020 va causar més de 200 morts, 6.500 ferits i una gran devastació a Beirut.

D’acord amb la versió oficial, tirar aigua afavoriria el procés de fermentació del gra en crear més humitat, mentre que tractar de retirar les 3.000 tones de blat i blat de moro encara presents en les sitges seria massa perillós per als equips encarregats de la tasca per l’amenaça d’ensulsiada.

La solució acordada avui inclourà demolir “de manera tècnica i ràpida” la cara nord de les sitges, la més afeblida i on es concentren els focus dels incendis, buidant l’accés a les restes de gra, ha precisat el ministre de Medi ambient.

La cara sud serà posteriorment reforçada per a preservar-la com un memorial per a les víctimes de la tragèdia, tal com demanen les seves famílies.

El comitè d’experts a càrrec del problema debatrà aquesta tarda la mesura, que requereix una esmena a la decisió original presa pel Consell de Ministres l’abril passat per a demolir l’estructura per complet i la implementació del qual es va posposar amb el començament dels focs.

D’acord amb els participants en la reunió, està sobre la taula que la Presidència libanesa i el govern emetin un decret extraordinari per a accelerar la posada en marxa del pla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.