El quadern negre
Tura Soler
“L’incendiari” de Bescanó
L’arrestat per calar foc a una capella, que es declara innocent, havia bufetejat el capellà
El mossèn diu que els fidels vistos a l’ermita eren ortodoxos, i no pas musulmans
Un comunicat dels Mossos anunciava ahir la detenció, aquest dimecres, dia 14, d’un home de 80 anys com a presumpte autor d’un delicte contra el patrimoni històric, amb un agreujant per haver comès el delicte per motius ideològics, per haver calat foc a l’ermita de Sant Sebastià de Bescanó el 24 de maig. En el comunicat s’explicava que el fet va fer mobilitzar la comissaria general d’informació del cos que considerava que “l’home podria haver actuat per motius racistes i islamofòbia davant el pensament que es volia convertir l’ermita en una mesquita”. El que no deia el comunicat és que el detingut és Mateu Frigoler Teixidor, exveí de Bescanó que ara viu a Canet d’Adri, que l’octubre del 2021 va ser jutjat per haver clavat un parell de plantofades “amb la mà oberta” al mossèn de Bescanó Jordi Pou, a qui acusava d’haver fet desaparèixer radiadors i làmpades de l’església de l’Assumpta que havia instal·lat l’empresa de la seva família. Frigoler assegura que la seva detenció respon a una revenja del capellà perquè en el judici ell en va sortir molt ben parat. “Ben absolt”, diu. De fet, el mossèn el va perdonar a canvi que no se li acostés més. Frigoler nega que sigui l’autor del foc que es va declarar el dia 24 a la capella de Sant Sebastià, on els Mossos van detectar restes de líquid inflamable i dues pedres llançades des de l’exterior. “A qui se li acut que jo voldria cremar aquesta ermita, que es pot dir que era del meu avi, que l’anava restaurant amb les seves mans i va anar a comprar la figura del Sant Sebastià a Olot i la va dur a coll fins a Bescanó”, explica Frigoler, que assegura que té coartada. “Justament el dia del foc jo era a Perpinyà”, assegura, especificant que es va assabentar de la notícia per un diari digital al vespre. Diu que es va quedar una setmana a Perpinyà, on té habitatge.
Frigoler no nega que tingués el temor que la capella es convertís en un centre de culte musulmà, i fins i tot, explica, va anar a parlar amb “el bisbe en funcions”, Lluís Suñer, per informar-se, però aquest li va assegurar que no existia cap projecte en aquest sentit. De manera que va pensar que devia ser una idea del capellà de Bescanó, mossèn Pou. Frigoler ja havia anat al Bisbat en altres ocasions per demanar que posessin a rega mossèn Pou, que, segon ell, es venia el material de l’església i fins i tot va cremar una vintena de casulles per aprofitar-ne els fils d’or. El prevere Jordi Pou va explicar ahir que ell no tenia constància de qui era l’incendiari, i que per tant no va ser ell qui va posar els Mossos darrere Frigoler. Pou sabia que “una persona” havia anat al jutjat a queixar-se perquè sospitava que s’havia fet un ritu musulmà a l’ermita. Però, explica, tot va ser una gran confusió. El que es va fer un diumenge de maig va ser una celebració d’una congregació de cristians ortodoxos. “No entenc com els van poder confondre amb musulmans, si aquesta gent van carregats d’imatges de sants”, exclama mossèn Pou, que afirma que no sap quines proves tenen els Mossos contra Frigoler, però que van anar a demanar les càmeres del cementiri, que és a tocar de l’ermita.
Frigoler, que es malfia que no s’hagin venut l’ermita, es va queixar ahir d’haver hagut de passar pel tràngol de la detenció. “Els Mossos em van venir a buscar a casa, em van dur a la comissaria i em van fer despullar; haurien de saber que jo estic malalt, tinc Parkinson”, lamenta, i es queixa que l’advocat d’ofici que el va assistir no li va donar ni una targeta ni li va explicar res. “Em va dir que ja en parlaríem quan anéssim a judici.”
Mateu Frigoler, constructor jubilat, va viure a Bescanó però en va marxar, segons explica, perquè hi ha el risc que es trenqui la presa de Susqueda i el poble quedi negat. Un home que si no encén el foc, sempre encén els ànims.