Successos

Marroc

Reobren totes les carreteres bloquejada pel terratrèmol

Les autoritats treballen per reallotjar la població afectada en tendes davant la previsió de tempestes a la zona a partir de dijous

Bombers espanyols es comencen a retirar després de perdre l’esperança de trobar més supervivents

Les últimes carreteres que continuaven bloquejades des del terratrèmol del passat 8 de setembre a la regió de Marràqueix ja han estat reobertes al trànsit per facilitar el pas dels equips de socors, segons ha anunciat aquest dimecres el ministeri de d’Infraestructures i de l’Aigua del Marroc.

Els equips del departament han conclòs les obres als dos últims trams asfaltats que ahir estaven pendents de netejar dels despreniments de pedres que les bloquejaven en diferents punts. Es tracta de 38 Km a les carreteres regionals i provincials que connecten Ifezdaden amb Taroudant, Amerzgane amb Ighil i Ighil amb Arg.

Des del terratrèmol s’han reobert al trànsit un total de 428 Km de carreteres nacionals, regionals i provincials, segons el ministeri. A partir d’ara els esforços se centren en vies secundàries.

Les autoritats del Marroc han començat a reallotjar els afectats pel sisme en tendes davant la previsió de pluges a partir de dijous a la zona. L’últim butlletí del servei meteorològic marroquí pronostica pluges amb tempesta i risc de calamarsa al nord de l’Alt Atlas, la zona afectada pel sisme, i a altres àrees com l’Atles Mitjà i el Rif. També es preveuen ratxes de vent fortes a tot l’Alt Atles i, per divendres, pluja i tempestes al vessant sud-est de la serralada, que afectarien les províncies afectades pel terratrèmol.

L’exèrcit va iniciar ahir dimarts l’operació a la localitat d’Amizmiz i va reubicar unes 1.000 persones en un campament als afores del pobles. En total, va instal·lar una vuitantena de tendes amb capacitat cadascuna per a 12 persones de la mateixa família, segona va explicar una autoritat local a Efe. En aquesta població, on la meitat de les cases han patit desperfectes, també hi ha tendes habilitades pel departament d’Interior. Es preveu que avui es pugui donar tendes a a 1.500 persones més i a unes altres 1.500 en una tercera fase. Més enllà d’Amizmiz, als pobles remots de les muntanyes, els habitants ja dormen en tendes, com a Tnirt, un poble ubicat al cim d’una muntanya de 1.692 metres d’altura a només 10 Km de l’epicentre del terratrèmol. Voluntaris i institucions també estan repartint queviures entre la població.

D’altra banda, l’exèrcit del Marroc ha obert un hospital de campanya a la comarca d’Asni, una de les més afectades pel fenomen, que ha deixat fins ara almenys 2.901 morts i 5.530 ferits.

La instal·lació sanitària, situada al costat d’un campament de desplaçats, és l’únic hospital militar de camp aixecat després de la catàstrofe natural i ofereix atenció mèdica i quirúrgica. D’ençà que va començar a operar, dilluns passat, ha atès al voltant de ml persones.

No obstant, els casos més greus o els que necessiten de determinades proves són derivats als hospitals de Marràqueix, a uns cinquanta quilòmetres, per una de les carreteres que no va ser completament restablerta fins dimarts.

Aquest dimecres els efectius desplaçats per l’ONG espanyola Bombers Units Sense Fronteres (BUSF) han començat a retirar-se de la zona afectada després de perdre l’esperança de trobar supervivents. El president de BUSF a Huelva, Antonio Nogales, ha reconegut en declaracions a l’agència EFE que “la majoria de grups ja no fan res”. “Nosaltres tornarem aquesta nit. Amb la seguretat que no apareixeran persones vives, la nostra feina ha acabat”, ha explicat. Altres equips espanyols de rescat de cadàvers o atenció sanitària sí que continuaran al Marroc.

La Creu Roja Alemanya (DRK) ha anunciat avui l’enviament d’ajuda humanitària a les zones afectades pel sinistre. En un primer vol que sortirà dijous des de Leipzig (est) preveu carregar 3.000 màrfegues i 550 tendes de campanya, a més de treballadors de l’organització per donar suport i coordinar les ajudes sobre el terreny, segons ha explicat Christof Johnen, representant de la DRK.

L’entitat ha precisat que l’enviament no respon a una petició oficial de l’Estat sinó al fet que la Mitja Lluna Roja marroquina ha demanat suport a les seves organitzacions germanes. “L’ajuda humanitària serà acceptada pels nostres socis sobre el terreny i transportada en coordinació amb les autoritats locals cap a on sigui més necessària”, ha indicat. El ministeri alemany d’Exteriors ha confirmat avui que Rabat no ha sol·licitat de moment ajuda a Berlín, però ha insistit que Alemanya està “preparada per ajudar”.

Nombrosos països han ofert ajuda després del tremolor, però les autoritats marroquines només han acceptat la de l’Estat espanyol, el Regne Unit, Qatar i els Emirats Àrabs Units.

Ajuda dels EUA

Estats Units ha ofert aquest dimecres al Marroc un milió de dòlars en ajuda humanitària per fer front a la catàstrofe provocada pel terratrèmol de magnitud 7 del passat divendres. Així ho ha anunciat la cap de l’agència nord-americana per al desenvolupament (Usaid), Samantha Power, que ha assenyalat que els “aquests fons ajudaran les organitzacions sobre el terreny a proporcionar assistència alimentària, serveis de salud i refugi”. Power ha assegurat que el seu país ha ofert assistència tècnica al govern marroquí per fer front a la crisi i està disposat a donar-li més suport si Rabat ho demana. La funcionària ha subratllat el “compromís” d’Estats Units amb els “esforços de recuperació” del govern del Marroc i ha traslladat el seu condol al poble marroquí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.