seguretat
Les estafes eleven fins al 32,4% el nombre de catalans víctimes de delictes
L’increment exponencial de les estafes, que a l’enquesta de seguretat pública de Catalunya (ESPC) del 2022 representen ja el 33,9% dels fets registrats, ha fet que el nombre de catalans que manifesten haver estat víctimes d’algun fet delictiu hagi pujat fins al 32,4%, més de 10 punts des de l’any 2015, que va ser del 20,6%.
Les principals estafes que citen els enquestats són càrrecs en una targeta de crèdit o engany en la compra d’un producte, dues modalitats que ja representen més del 20% dels fets registrats. Tot i aquest increment, es dona la circumstància que, a diferència del que passa amb altres tipus de delictes com poden ser les agressions i les intimidacions, especialment les de caire sexual que pateixen les dones, aquest tipus de delicte tenen “poc impacte”. “Només un 8% ho recorda espontàniament. Ho relativitzen”, assegura la cap del gabinet de Seguretat i Polítiques Transversals, Alba Alfageme. El 69% dels fets d’aquest àmbit van ser comesos en línia; el 14,6%, presencialment, i el 14,4%, per telèfon. Només el 40% dels afectats asseguren haver recuperat, totalment o parcialment, l’import estafat.
Després de les estafes, el segon tipus de delicte són els robatoris personals (8,7%), els relacionats amb vehicles (6,7%), les agressions físiques o amenaces (4,8%) i els robatoris a domicilis (3%), a negocis (1,2%) i a segones residències (0,8%).