L’Audiència ratifica una sentència que donava la raó a unes veïnes que van denunciar un bar i a un mitjà local que en va informar
L’Audiència de Girona ha ratificat la sentència que es va dictar en primera instància donant la raó a dues veïnes de Girona que havien enviat un correu electrònic als mitjans de comunicació, entre què El Punt Avui, per denunciar les molèsties que ocasionava un bar de la ciutat. En aquest correu, les veïnes asseguraven que el bar incomplia l’horari d’obertura permès i l’ordenança municipal de sorolls. També denunciaven que el bar tenia una terrassa sense llicència i explicaven que l’actitud del propietari del bar era amenaçadora i que alguns clients consumien “presumptament” substàncies il·legals.
El propietari del bar va considerar que aquesta última afirmació atemptava contra el seu dret a l’honor i per aquest fet va presentar una demanda contra les veïnes en què reclamava una indemnització de 150.000 euros. També va denunciar un mitjà local per publicar el contingut del correu electrònic de manera literal i, segons ell, sense contrastar la informació.
Tant el jutjat de primera instància com l’Audiència entenen que les veïnes no han atacat l’honor de la persona que portava el local i que només estaven denunciant una sèrie de molèsties que tenien els veïns. El dret a la llibertat d’expressió en aquest cas està per sobre de la possible afectació a l’honor del responsable del bar, segons les dues entitats judicials.
Les demandades asseguren que aquesta situació els va provocar un greu estat de neguit i preocupació. Afirmen que l’únic que van voler era comunicar uns fets, en nom d’un grup de persones afectades per la situació, i que se les escoltés perquè així l’Ajuntament hi posés remei. Com elles mateixes expliquen, han estat les grans perjudicades, ja que, abans de la demanda, van ser atacades per xarxes socials i després els va arribar la demanda. “Amb tot el que comporta, no només el neguit constant fins al final, sinó la despesa que ha suposat”, que, tot i la condemna en costes, no saben si mai podran rescabalar.
Sobre l’article publicat en el mitjà local, la sentència considera que està emparat pel “dret a la informació” i que els fets que s’hi expliquen són “d’interès general i rellevància pública”. A més, el magistrat considera que no hi consten expressions “injurioses ni vexatòries” i que existeix una “base veraç” sustentada per les actuacions policials, les queixes veïnals i una resolució judicial que declara la resolució del contracte de lloguer per falta de pagament.
GIRONA