Successos

Desmantellat el principal entramat criminal que introduïa haixix a Catalunya

Els Mossos d’Esquadra i el Servei de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària han detingut 40 persones i han intervingut més de 18 tones de droga en una operació contra el principal entramat criminal que introduïa haixix a Catalunya per via marítima.

Durant els nou mesos que ha durat la investigació, l’equip conjunt ha detingut 37 homes i 3 dones (25 homes i una dona van ingressar a presó), als quals se’ls atribueixen delictes de pertinença a organització criminal, delictes contra la salut pública en la seva vessant de tràfic de drogues i tinença il·lícita d’armes. En tot aquest temps, els investigadors han intervingut més de 18 tones i mitja d’haixix, valorades al mercat il·lícit en 36 milions d’euros, i cinc armes de foc.

Es tracta, segons han informat els Mossos d’Esquadra en una roda de premsa, de l’entramat criminal amb més potència i capacitat d’entrada d’haixix a Catalunya, amb més professionalitat i capacitat de moviment de traficants detectada en territori català durant la darrera dècada.

La investigació, que ha estat tutelada pel Jutjat d’Instrucció número 4 de La Bisbal d’Empordà, ha permès descobrir un entramat criminal perillós amb una forta capacitat per introduir haixix a través de les costes catalanes. La investigació es va iniciar el setembre de l’any passat i es va allargar fins el passat 11 de juny quan es va fer l’explotació del cas.

Aquell dia es va dur a terme un ampli dispositiu amb més de 200 efectius policials desplegats i amb la realització de catorze entrades i registres a diferents localitats de Catalunya (Manlleu, Sant Hipòlit de Voltregà, Torelló, Roses, Puiggròs i Tàrrega), Màlaga i Saragossa. El balanç del dispositiu va ser de 36 detinguts i 80 quilos d’haixix intervinguts.

Els detinguts van passar a disposició judicial el dia 13 de juny davant el Jutjat d’Instrucció número 4 de la Bisbal. Després de passar a disposició judicial, el jutge va ordenar l’ingrés a presó per a 22 dels detinguts.

Begur, el punt 0 de la investigació

El 17 de setembre de l’any passat els Mossos d’Esquadra van localitzar a la Cala Aiguafreda de Begur una furgoneta encallada a la sorra que contenia un carregament de gairebé tres tones d’haixix, en 76 fardells, valorats al mercat il·lícit en 5,3 milions d’euros. Els autors dels fets havien abandonat tota la droga per evitar la detenció. Arran d’aquest incident, i a partir de les primeres indagacions, els investigadors van identificar diferents persones que presumptament haurien participat en aquest desembarcament.

Un dels elements que caracteritza el tràfic de drogues és la necessitat de recuperar ràpidament les pèrdues econòmiques que es produeixen quan els narcotraficants es veuen obligats a abandonar la droga o quan la policia els frustra els desembarcaments. Davant d’aquestes situacions, les organitzacions criminals, com la investigada, incrementen la seva activitat il·lícita per recuperar-se, a través d’augmentar els desembarcaments de droga. Per això, l’entramat criminal investigat no dubtava en modificar la seva forma d’operar, així com amb les persones que treballaven, tant en l’aproximació per mar, com per terra i, d’aquesta manera, incrementaven cada cop més la seva capacitat operativa per augmentar els seus beneficis. Els investigadors calculen que haurien fet un desembarcament d’haixix cada dues setmanes i que cada embarcació podia arribar a la costa carregada amb una mitjana de 3 tones d’haixix.

Una organització del sud que actua a Catalunya

La investigació ha permès constatar que per primer cop una organització criminal especialitzada en tràfic d’haixix assentada al sud de l’Estat, concretament a Màlaga, s’hauria coordinat amb una altra organització arrelada a Catalunya, a Manlleu, per dur a terme amb èxit els desembarcaments de droga en territori català. Tot i això, ambdues organitzacions també tenien capacitat per gestionar i materialitzar enviaments de forma independent.

El grup assentat principalment a Màlaga, estava format per 8 persones, de les quals 5 van ser detingudes a la ciutat andalusa, dues a Saragossa i una darrera persona ubicada a Melilla va resultar investigada. Aquest grup es desplaçava a Catalunya per encarregar-se de la recepció de la droga a les cales catalanes i de la seva distribució al mercat il·lícit europeu.

Els membres d’aquest grup van comptar amb l’ajut i la infraestructura del grup assentat a Manlleu. La vessant catalana de l’entramat estava formada per més de 24 persones, arrelada principalment a la zona de Manlleu, a la comarca d’Osona. Des d’allà, els investigats cercaven i controlaven els punts de la costa on dur a terme els desembarcaments i avisaven la vessant andalusa dels punts exactes on s’havia de desembarcar la droga. També preparaven la logística necessària per assegurar l’èxit dels enviaments: buscaven les “guarderies”, canviaven de lloc la droga per evitar l’acció policial, llogaven vehicles per al seu transport i ajudaven el grup de Màlaga en part de la distribució.

Desembarcaments d’haixix frustrats

Des de l’inici de la investigació fins el moment de la desarticulació de l’entramat criminal, l’equip policial considera que els investigats haurien realitzat dinou desembarcaments d’haixix a diferents punts de la costa catalana, la gran majoria dels quals a la Costa Brava: Roses, Cadaqués, Begur, Llafranc i Tossa de Mar. I, més recentment, a d’altres punts com l’Hospitalet de l’Infant i Cabrera de Mar. De tots aquests desembarcaments, els investigadors han pogut frustrar-ne quatre i han localitzat una de les guarderies.

El 17 de setembre de 2023 els Mossos d’Esquadra van localitzar a la Cala Aiguafreda, al municipi de Begur, una furgoneta encallada a la sorra que contenia un carregament de 2.903 kg d’haixix. El 23 de gener de 2024 a Cala Culip, a Cadaqués, es va intervenir un desembarcament de 100 fardells d’haixix amb un pes aproximat de 3.922 kg. El 9 de febrer, a l’interior d’una casa de Moià, es van intervenir uns 34 fardells, amb un pes de 1.343 kg aproximat d’haixix i 66 kg de cabdells de marihuana. El 19 de maig, a Maçanet de la Selva, es van comissar 38 fardells, amb un pes aproximat de 1488 Kg. Finalment, el 7 de juny, a Arenys de Mar, es va interceptar una embarcació semirígida carregada amb 138 fardells d’haixix amb un pes aproximat de 5.367 kg.

El total de la droga intervinguda en aquestes operacions atribuïbles presumptament a l’entramat investigat supera les 18 tones d’haixix. Amb un valor al mercat il·lícit de 36 milions d’euros.

Dos desembarcaments en una mateixa nit i a la mateixa cala a mans de grups diferents

El passat 7 de juny, en el marc de la investigació, es va establir al Maresme un dispositiu policial per interceptar un enviament d’haixix per via marítima. A la zona on els operatius estaven desplegats, van detectar una embarcació semirígida, aliena als fets investigats, que va intentar traspassar la droga a una altra organització que els esperava a terra.

El desplegament policial realitzat, amb mitjans marítims, aeris i terrestres, va propiciar que durant la fugida els ocupants d’aquesta embarcació llancessin per la borda 77 fardells d’haixix que van donar un pes aproximat de tres tones.

Instants després també es va aconseguir interceptar una segona embarcació gestionada per l’entramat criminal investigat amb més de cinc tones d’haixix.

Utilització d’armes de foc per protegir els enviaments de droga

Una de les característiques dels investigats que han alertat l’equip policial és la quantitat d’armes i munició localitzades en diferents fets delictius vinculats amb aquest entramat. S’han intervingut cinc armes de foc, entre les quals n’hi ha dues de guerra municionades, una escopeta tàctica del calibre 12 i dues pistoles.

A més, es va localitzar munició de fins a tres armes diferents a dos dels punts de la costa Brava on es presumeix que es van consumar desembarcaments d’haixix, a Cala Culip (Cadaqués) i a Cala Giverola (Tossa de Mar).

Un dels factors pels quals els investigadors consideren que s’ha incrementat la perillositat amb aquest tipus de fets ha estat que s’han detectat persones al servei de l’organització amb el rol de garantir la seguretat durant els desembarcaments de la droga a la platja, i els immediats trasllats fins a les “guarderies”, o amagatalls, on la dipositaven abans de distribuir-la.

Durant la investigació es va identificar un grup de cinc persones encarregat de complir amb aquest encàrrec. De fet, a l’octubre de 2023, a Girona, es van detenir, dos d’aquests homes quan tornaven presumptament d’un acompanyament de droga, i duien un fusell d’assalt municionat al maleter del vehicle de lloguer que utilitzaven.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.