Successos

El quadern negre

Tura Soler

Morts simultànies

El jutjat obre una investigació per aclarir les morts, al mateix matí, d’una parella d’ancians, ell en caure d’una eixida i ella per una aturada cardíaca a casa

Una nota necrològica publicada dijous va cridar l’atenció de molts lectors per la seva excepcionalitat, perquè anunciava la mort al mateix dia d’un matrimoni d’ancians, Josep Berenguer Gibert i Maria Nierga Coll, de 92 i 88 anys, respectivament, residents a Arenys d’Empordà, al municipi de Garrigàs.

El jutjat de Figueres i els Mossos han obert una investigació davant les circumstàncies anòmales de la mort del matrimoni per esclarir com van esdevenir els fets i descartar la criminalitat.

Els ancians residien a la planta superior d’una casa de dos pisos d’Arenys d’Empordà, i cada dia tenien el suport d’una cuidadora que hi anava a estones. Als matins els assistia per l’esmorzar i donar-los la medicació. Feia poc que la cuidadora havia marxat deixant-ho tot en ordre i normalitat, quan l’home es va precipitar des d’una eixida de la casa. El veí que habita els baixos va descobrir que l’home havia caigut i va alertar emergències, i quan va pujar al pis de dalt, la dona, amb problemes de mobilitat, que inicialment estava asseguda a la cuina, va començar a tenir problemes per respirar i es va morir a la casa mateix, tot i que els sanitaris també van intentar fer-li maniobres de reanimació. L’home va sobreviure a la caiguda i va ser traslladar fins a l’hospital Josep Trueta, on va morir poca estona després perquè les ferides traumàtiques eren molt greus. En el cas de la dona, el metge de capçalera també es va presentar al domicili i estava disposat a signar la mort de la dona com a natural, pels antecedents que ja se li coneixien. Però la coincidència amb la mort per precipitació de l’home va fer que es consideressin les dues morts judicials, i es va cridar el metge forense per fer la inspecció de l’escenari i les autòpsies. Al lloc es van recollir blísters de medicaments, i els Mossos van interrogar la cuidadora per comprovar que es corresponguessin a la medicació que es prenia la dona. Durant l’autòpsia es van agafar mostres biològiques per enviar als laboratoris per tal de comprovar que havia pres la dosi que tocava dels medicaments que tocava. Per descartar una intoxicació o sobredosi com a causa de la mort de la dona i la hipòtesi, pràcticament descartada, que l’home s’hagués llançat des de l’eixida després de donar substàncies a la dona. Després de la inspecció i de les declaracions dels testimonis, aquesta hipòtesi ha quedat relegada i la investigació apunta que la dona va tenir l’atac en adonar-se de la caiguda del marit, una caiguda que els Mossos consideren que podria ser voluntària més que no pas accidental. En tot cas, van ser morts simultànies. Van morir el mateix dia i el funeral es va celebrar conjuntament divendres a Figueres, tal com anunciava la necrològica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia