Successos

successos

Quatre ferits greus en bolcar un autobús amb una seixantena de persones al túnel de la C-32 entre Pineda i Tordera

Els serveis mèdics han atès cinquanta-dues persones

Tres dels 47 ferits de l’accident d’un autobús a la C-32 entre Pineda de Mar i Tordera continuen en estat greu. Es tracta d’una dona de 28 anys, que està ingressada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona amb una lesió medul·lar greu; un home de 40 anys a l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti), i una dona de 40 anys al Doctor Trueta de Girona. D’altra banda, el pacient que aquest matí estava ingressat en estat greu a l’Hospital de Blanes, -un home de 28 anys-, l'han derivat al Trueta i a hores d’ara s’està pendent dels resultats de les proves diagnòstiques per valorar el seu estat de salut. 

La resta de ferits són de menor consideració i estan ingressats a diferents centres hospitalaris de Catalunya. A Can Ruti, a més del ferit greu, hi ha 3 ferits lleus, entre els quals, el conductor de l'autobús. Al Trueta, a més del ferit greu i el derivat de Blanes, hi ha 3 pacients més: una dona de 26 anys, una altra dona de 32 i una de 40, totes elles, pendents de resultats de proves diagnòstiques. També s'està pendent de rebre una altra pacient, també de l'Hospital Comarcal de la Selva, a Blanes. En aquest centre de Blanes ja no queda cap pacient. A banda dels dos derivats al Trueta, els altres 4 han rebut l'alta domiciliària. I a Hospital Comarcal Sant Jaume de Calella, hi ha ingressades dues persones lleus.

 A l’Hospital de Mataró, hi ha 11 pacients ingressats: 4 pendents també de proves diagnòstiques i 7 de lleus, i al CUAP Maresme, també a Mataró, s'han atès un total de 9 pacients, menys greus o lleus, i ja han estat tots donats d'alta o traslladats a altres centres. I, finalment, a l’Hospital Municipal Badalona (BSA), les 4 persones ingressades ja han rebut l’alta mèdica. En total, aquest matí, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès des del lloc del sinistre 47 persones, tres de les quals inicialment han estat ateses i traslladades en estat crític. Posteriorment, una vegada ateses als centres hospitalaris, són les que ara es troben en estat greu.

 L'autobús s’ha accidentat aquest dimarts al matí al túnel de Pineda, al quilòmetre 125,7 de la C-32. El vehicle, de l’empresa Monbus, feia el servei per als treballadors dels centres logístics d’Inditex a Tordera i Palafolls. Ha patit una col·lisió a la boca del túnel i ha quedat gairebé en vertical, cosa que ha obligat a tallar la via en direcció nord. A l’autobús hi viatjaven una seixantena de persones.

Cap a les tres de la tarda, amb el suport de grues de gran tonatge, els Bombers han pogut despenjar i retirat l'autobús accidentat de la C-32. També s'ha dut a terme el sanejament de l'entrada del túnel i del pont lluminós per facilitar la circulació de la via, que es podria reprendre en les pròximes hores.

 Segons ha explicat Jordi Martí, cap de serveis de Bombers, les tasques de rescat dels passatgers han estat difícils perquè l’autocar ha quedat en  una elevació de quaranta-cinc graus, fet que ha obligat a utilitzar escales. A més, ha admès que el lloc de l'accident és punt de la C-32 on ja s'han produït altres accidents amb autocars. Les mateixes fonts han informat que les tasques per treure el vehicle son complicades i no es descarta que no es pugui enllestir fins demà. Testimonis dels fets relaten que el bus s'hauria enfilatpel mur lateral del túnel, hauria donat la volta i s'hauria quedat encastat a la volta. En tot cas s'ha obert una invetsigació per determinar-ne les causes.

 "Ha estat un accident molt greu", ha ressaltat el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, que destaca que el sinistre se suma als 5 simultanis de dilluns, amb un camió bolcat a l'AP-7 a Sant Cugat del Vallès que va generar complicacions severes en la mobilitat. "La previsió és que l'autobús es retiri entre avui i demà, fet que obliga a tallar totalment la via. "Volem fer un toc d'atenció a la conducció responsable i demanem màxima prudència, sobretot als als conductors professionals", ha apuntat, tot destacant que dilluns ja va ser una jornada especialment complicada a la xarxa viària catalana. "Va costar retirar el camió accidentat a Sant Cugat, i costarà retirar el de la C-32", ha afegit Lamiel, unes tasques per les quals ja s'hi ha derivat una grua de gran tonatge. De fet, Lamiel ha demanat que s'eviti de totes totes la via a la zona de l'Alt Maresme per les afectacions previstes en les properes hores, fins que no es retiri l'autobús i es facin les accions necessàries per restablir la normalitat a la calçada.

L'accident  ha comportat el desplaçament fins el lloc del director del SCT i a suspendre una trobada tècnica prevista per aquest mateix dimarts a Barcelona sobre la mobilitat i l'accidentalitat a l'autopista AP-7. També s'han traslladat al lloc dels fets el delegat del Govern a Barcelona, Joan Borràs. El túnel on s'ha produït es troba al terme municipal de Tordera, on la seva alcaldessa, Elisabet Megias, ha lamentat el sinistre: "Destigem una màxima recuperació dels ferits", ha apuntat, tot afegint que també s'havia posat en contacte amb els responsables de l'empresa Inditex. També hi ha fet la seva aportació l'alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, que s'ha posat a disposició dels serveis d'emergències per convertir el pavelló en un punt d'acollida i atenció als ferits i les seves famílies. Des d'aquest punt, l'anar i venir d'ambulàncies ha estat constant fins ben entrat el migdia, donat que s'han derivat alguns de les víctimes de l'accident a centres sanitaris de l'entorn, depenent de la seva avaluació. Pels volts de les 14.30 h ja no quedava cap dels ferits a l'interior del pavelló, on havien estat traslladats per a una primera revisió.

Els afectats han destacat que la sotragada per l'impacte ha estat sobtada. En Ricardo és el germà d'una de les treballadores, que precisament avui començava a la planta d'Inditex a Tordera. Natural de Cartagena, s'ha mudat aquesta setmana a Barcelona, i per aquest motiu aquest dimarts tenia familiars seus a casa: "No recorda massa, quan entres en xoc és habitual, només que ha pogut sortir pel seu compte, s'ha donat un cop al cap, però ha estat conscient en tot moment", ha destacat, motiu pel qual l'han derivat en ambulància a un centre sanitari per a fer-li una revisió.

Protecció Civil ha activat l’alerta del pla d’emergències Procicat. El SEM ha activat 15 unitats, un equip de psicòlegs i dos helicòpters medicalitzats, els Bombers s’hi han desplaçat amb 24 dotacions, inclosos unitats de rescat del GRAE amb helicòpter, i els Mossos d’Esquadra amb vuit patrulles. El director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha anul·lat els actes que tenia i s’ha dirigit al lloc dels fets. S’ha muntat un centre de comandament a l’antic peatge i els Mossos d’Esquadra estan redirigint tots els vehicles que hi havia atrapats a la zona en contra direcció per treure’ls de l’autopista. L’autobús  havia sortit de la plaça Tetuán de Barcelona i és un vehicle de doble eix amb capacitat per a 67 persones. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia