Successos

Seguretat

Baixen els delictes a Barcelona el primer semestre del 2024

Queden vuit narcopisos, tots a Ciutat Vella

Un de cada dos fets denunciats a la capital és un furt

Els fets delictius van disminuir un 0,5% a Barcelona el primer semestre de 2024. Es tracta d’una xifra inferior a la mitjana de Catalunya on augmenten un 2,5%. Són dades de la darrera reunió de la junta local de seguretat, celebrada aquest dijous amb la presència de l’alcalde, Jaume Collboni, i el conseller d’Interior en funcions, Joan Ignasi Elena.

Les detencions augmenten a Barcelona un 9,1% el primer semestre de 2024 (més de 14.000 persones). L’increment d’arrestos el 2023 ja havia crescut un 23%. Fins al juny hi va haver un 12,3% més d’investigats respecte l’any passat (més de 30.500 persones).

Pel que fa als furts, es redueixen en un 5,1% (de 50.091 a 47.521). Representen un 59,67% del total dels delictes que es produeixen a Barcelona, o el que és el mateix: un de cada dos fets denunciats a la ciutat és un furt. En concret, el 40,3% es produeix a la via pública; el 30,8%, als establiments comercials; i el 24,4%, al transport.

Els robatoris amb violència a la via pública baixen un 7,7% (enguany se n’han registrat en total 522 menys) i el robatori amb força a domicili, un 4,5%. Es reverteix, doncs, l’augment del 8,6% de delictes que va patir Barcelona l’any 2023 en relació al 2022.

El Pla d’Acció Tremall ha permès detectar en aquest període un total de 265 multidetinguts. Se’ls ha detingut 1.620 vegades i imputat 4.676 fets penals, principalment furts i robatoris violents. Els cinc delinqüents multi-detinguts més actius a la ciutat acumulen un total de 274 antecedents.

La reunió de la junta ha servit per abordar l’arribada a la ciutat de 400 agents de la nova promoció de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya el dia 22 d’agost, data d’inici de la 37a Copa Amèrica i la rehabilitació de la comissaria de Sant Martí, per 28 milions d’euros, que ha d’esdevenir l’equipament policial de referència a Barcelona i serà seu central de la Regió Policial.

El que sí que augmenta, un 9,4%, són els delictes contra les persones, que representen un 7,58% del total de fets delictius. Els delictes contra el patrimoni disminueixen un 2,7 %.

També creixen els delictes contra la salut pública, un 10,3% (de 887 a 978), un increment que s’explica per l’augment de l’activitat policial amb operatius específics destinats a la lluita contra el tràfic de substàncies estupefaents en aquelles zones on es percep un augment de la sensació d’inseguretat.

La Unitat Regional d’Investigació en Salut Pública de Barcelona dels Mossos, en col·laboració amb la Guàrdia Urbana, ha permès desactivar 84 punts de venda de substàncies estupefaents, recuperar 48 domicilis i lliurar-los als seus legítims propietaris i detenir 84 persones.

Les denúncies per violències sexuals representen un 7,42% del total dels delictes contra les persones. En aquest àmbit, s’ha aconseguit un percentatge de resolució de casos del 80,46%. Així, durant el primer semestre disminueixen un 2,5% les denúncies per agressions sexuals (de 530 a 517).

En canvi, les violències de gènere i domèstica s’incrementen. En concret la violència de gènere augmenta un 5% i la domèstica, un 10,4%. Augmenten també els delictes d’odi i discriminació, un 13%.

Vuit narcopisos

Actualment, la situació dels pisos on es fa venda o consum de substàncies estupefaents a Barcelona es troba “en fase de control”. Només consten vuit punts de venda actius a la ciutat, tots al districte de Ciutat Vella. Una xifra que les autoritats consideren “residual” ja que des de 2017 fins ara se n’han desarticulat més de 340.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia