Successos

estat espanyol

Processen sis comandaments per les dues morts en les maniobres en Cerro Muriano

Es jutja la mort de dos soldats durant unes maniobres el passat mes de desembre

El titular del Jutjat Togat Militar Central 2 de Madrid, que instrueix la causa de la mort de dos soldats en unes maniobres en Cerro Muriano (Còrdova) el desembre passat, ha dictat aquest dilluns ordre de processament contra sis comandaments de l’aquarterament.

Segons es reflecteix en l’acte emès aquest dilluns, al qual ha tingut accés Efe, es processa a un capità, un tinent, un sergent, un tinent coronel, un comandant i un coronel, als quals, inicialment, deixa en llibertat provisional.

El magistrat que signa l’acte els requereix, entre altres mesures, al fet que compareguin en seu judicial davant el jutjat entre els dies 1 i 5 de cada mes o bé cada vegada que siguin cridats per a això.

L’acte recull que va ser un sergent el que va triar el lloc de l’exercici, consistent a travessar un llac amb un nivell d’aigua que cobria als soldats, amb la dada que el soldat que va col·locar la corda de seguretat de l’exercici li va indicar al sergent que “per la seva experiència li semblava poc adequat realitzar aquest exercici (...), ja que tot el trajecte tenia molta profunditat”, contestant el seu superior “que ell tampoc el veia clar, però que complia ordres del capità”.

Col·locada la corda, el sergent va enviar al capità la ubicació per WhatsApp, “comunicant les coordenades de posició dels dos extrems de la corda muntada”, i en aquesta conversa el capità li va preguntar si el lloc tenia suficient profunditat i després de dir-li que sí, “van fer broma sobre si haurien de fer un rescat”.

Exercici poc clar

Mentre es trobaven finalitzant la tasca, va aparèixer un tinent i un sergent, que va explicar “basat en la seva experiència de pescador i coneixement de rius i pantans” que no veia clar l’exercici, per a tornar a assenyalar que es faria per ordre del capità.

La mateixa resposta va rebre un cap que va acudir amb el camió a recollir a dos sergents i un soldat després de la col·locació de la corda, afegint que “li semblava una bogeria”, fer aquest exercici.

L’acte també assenyala que el dia de l’exercici, a les 8.30 hores, la temperatura exterior era aproximadament de 4,3 graus centígrads.

No obstant això, la secció manada pel tinent va continuar portant dins de la motxilla la mina d’instrucció que se’ls havia assignat, el pes de la qual és superior a tres quilos, com a càstig perquè s’havien retardat en fer les motxilles.

El capità i el tinent van explicar l’exercici a tota la companyia, “indicant verbalment com havien de travessar el llac per la seva zona central, amb casc i botes, i com es portava la motxilla i el fusell”, i van indicar als soldats que la corda “era un element a utilitzar en cas d’extrema necessitat, però que haurien de progressar pels seus mitjans”.

La corda de seguretat es va enfonsar

Segons l’acte, la situació generada “va ser d’autèntic caos, sobretot perquè la corda, en rebre el pes de diverses persones, es va enfonsar completament i no els auxiliava”, moment en què un sergent i un cap van intentar aixecar la corda perquè aquesta auxiliés als que es trobaven en l’aigua, “sent un esforç inútil, ja que la corda continuava submergida”, i fins i tot alguns dels soldats van arribar a posar-se dempeus en ella per a mantenir el cap fora de l’aigua. Mentre això ocorria en el centre del pantà, “el capità des de la riba cridava als que es trobaven en la zona central del pantà que es deixessin anar de la corda”.

La defunció del cap Miguel Ángel Jiménez Andújar i del soldat Carlos León Rico es va produir passades les 9.00 h per una “síndrome anòxica per submersió”, dos soldats van requerir assistència sanitària per hipotèrmia i a un d’ells li van haver de fer maniobres de reanimació en la riba, “ja que es trobava inconscient i va arribar a presentar una temperatura corporal de 32 graus centígrads”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia