Successos

El quadern negre

Tura Soler

Susqueda: oda al Puigmal

Marc i Paula, la parella que va ser assassinada ja fa set anys al pantà de Susqueda, tenen una placa que els recorda i homenatja a dalt del Puigmal

Marc Hernández i Paula Mas, la parella que va morir assassinada al pantà de Susqueda el 24 d’agost del 2017, tenen una placa que els recorda i els homenatja a dalt del Puigmal, un dels cims més emblemàtics de Catalunya. “No es mor qui se’n va, es mor qui s’oblida”, diu la placa amb la inscripció dels noms i les dates i llocs de naixement del noi (Arenys de Munt) i la noia (Cabrils) i la data de la seva mort: 24 d’agost del 2017. La placa, posada per “familiars, amics i amigues” de les víctimes, consta que és al cim del Puigmal com a mínim des de la primavera del 2018.

Marc i Paula van sortir del Maresme el vespre del 23 d’agost del 2017 amb l’Opel Zafira del pare de la noia i duien un caiac plegat que Marc Hernández havia inflat a casa seva durant la tarda per comprovar que estigués en condicions de navegar. Van passar la nit a l’aparcament de terra del davant del bar La Parada, del Pasteral; al matí van anar a una botiga i al caixer de La Caixa de la Cellera i després el Zafira va enfilar cap al pantà. Les càmeres el van captar pujant en direcció cap a l’antiga pedrera vora el pantà. A les 10.27 h, la Paula va enviar un missatge a la seva mare per dir-li que passava el dia fora. A partir d’aquell moment ja no hi va haver més comunicacions. Marc i Paula van desaparèixer.

El caiac, mig desinflat, amb rocs a dins, tallat i a la deriva, va aparèixer el dissabte dia 26 a la zona de l’embarcador. El seu cotxe el van trobar, per les roderes que van veure des de l’helicòpter, enfonsat a 7 metres de fondària dins de l’embassament a la zona de la raconada de la Muntada, que ara també s’anomena la platja dels xinesos. I els seus cadàvers van aparèixer el 26 de setembre, 32 dies després de la desaparició, al ramal d’aigua de la riera de Rupit. El cos d’en Marc era dins de l’aigua davant de la desembocadura del torrent de la Font del Borni i de la barraca de l’eremita Bartomeu Soler, i el de la noia, uns 400 metres més avall, ancorat al rost de la vora de l’embassament. Els cossos estaven nus i el d’en Marc duia enganxat una motxilla amb pedres que feia de llast. Els havien tirotejat.

Set anys després, l’assassinat de Marc i Paula continua sent un crim sense càstig. El febrer del 2017, els Mossos van detenir i empresonar un pescador veí d’Anglès, Jordi Magentí, sospitós del crim, però transcorreguts 303 dies l’Audiència el va alliberar en considerar que la investigació no aportava indicis prou sòlids per incriminar-lo. Després de set anys encara no s’ha trobat l’arma del crim, ni els telèfons mòbils de les víctimes, ni els drons que portava el noi, ni s’ha pogut precisar quin va ser l’escenari exacte del crim. Hi ha hagut vuit canvis de jutge al jutjat que instrueix el sumari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.