Punt divers

El candidat liberal andorrà veu l'aeroport de la Seu 'limitat' i aposta pel fer-hi arribar el tren

ALT PIRINEU I ARAN

El candidat de Coalició Reformista (CR) a les eleccions andorranes del pròxim 26 d'abril, Joan Gabriel, ha assegurat que l'aeroport de la Seu d'Urgell té 'limitacions' i ha fet una aposta per treballar conjuntament amb la Generalitat i el govern francès per potenciar les comunicacions per tren. En una entrevista a l'ACN, Gabriel ha apostat perquè Andorra pugui tenir un heliport o un altiport en el seu territori, ja que suposaria 'tenir la plena sobirania', però vol prioritzar el transport per tren, unint les línies que arriben a la Pobla de Segur i Puigcerdà. Així, ha assegurat, els aeroports del Prat i de Lleida-Alguaire quedarien 'a unes distàncies relativament curtes'.

Gabriel és el candidat de la Coalició Reformista que, entre d'altres, inclou el Partit Liberal d'Andorra, que ha governat els últims anys amb Albert Pintat com a cap de Govern. Fins ara era síndic general, càrrec equivalent al del president del Parlament. El candidat liberal considera que les 'limitacions' de l'aeroport de la Seu d'Urgell, inclòs en el pla d'aeroports de la Generalitat amb el nom de Pirineu-Andorra, 'ha retardat segurament que avui no sigui encara una realitat'. En aquest sentit, ha recordat que 'té una pista amb unes condicions d'alçada i llargada que limiten el tipus d'aeronaus que hi ha'. Tot i reconèixer que Andorra precisa d'un aeroport 'el més a prop possible', Gabriel ha fet una aposta pel transport ferroviari. 'Creiem en l'economia sostenible, que la millor aposta ha de ser sistemes de comunicació més globals, menys contaminants i que donin una resposta econòmicament més viable que carreteres i aeroports', ha dit. Per això, ha assegurat que, si governa, centrarà els seus 'esforços' en aquest objectiu, tot i que ha afegit que pot ser un projecte a quatre o cinc anys vista. Gabriel ha recordat que el tren arriba a Puigcerdà per una banda i a la Pobla de Segur per una altra. 'Si fóssim capaços d'unir aquests dos punts, segurament les vies que avui són deficitàries tindrien un rendiment, i Andorra, com país tercer i en part originari d'aquest flux de persones, podríem col·laborar perquè hi hagués un enllaç', ha dit. A més, ha afegit, permetria que els aeroports del Prat i de Lleida estiguessin a unes 'distàncies relativament curtes'. El candidat de Coalició Reformista considera que Andorra necessita una 'plataforma petita', un heliport, o fins i tot un altiport, un tipus d'aeroport amb unes característiques molt concretes per a zones de muntanya, 'per tenir plena sobirania'. 'Si tinguéssim aquesta possibilitat dins del territori, amb un cost baix, estaríem satisfets també des d'un aspecte d'orgull sobirà', ha dit. Les relacions amb Catalunya D'altra banda, Gabriel ha destacat 'l'important esforç' que s'ha fet en els últims anys en les relacions entre Catalunya i Andorra a nivell cultural. Ara, però, creu que s'ha de fer un pas més i aconseguir que aquestes relacions portin a aconseguir un 'benefici' per a la societat en general. Així, ha apostat per aprofitar 'sinèrgies', ja que 'Andorra té Estat i Catalunya la possibilitat real'. Gabriel ha apostat per potenciar la relació a nivell econòmic, com ara en el sector turístic, i recentment ha mantingut contactes amb empresaris catalans, com ara el president de Pimec, Josep González.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.