Punt divers

Un 17% de les explotacions lleteres catalanes han tancat en els darrers tres anys

COMARQUES GIRONINES

Un 17% de les explotacions lleteres catalanes han tancat en els darrers tres anys, segons dades de l'Observatori de la Llet. Mentre que a l'any 2006 hi havia 993 granges arreu del territori català, actualment n'hi ha 823. En el marc dels actes previs a la Fira de Primavera de Campllong (Gironès), aquest dimecres s'ha celebrat al municipi una jornada sobre les alternatives que tenen els productors de llet a la crisi econòmica. El tècnic agrari Jordi Peix ha ressaltat que el que cal és, sobretot, 'reduir costos per poder vendre la llet a un preu més baix', sense que això repercuteixi negativament en els ingressos del productor.

L'any 2006, a Catalunya hi havia un total de 993 explotacions lleteres. Actualment, però, aquest número s'ha reduït fins a 823 granges. Segons les darreres dades disponibles de l'Observatori de la Llet, però, en paral·lel a aquest procés de reducció de granges, també ha augmentat la quota de les explotacions lleteres a conseqüència del procés de concentració.Així, si l'any 2006 la quota lletera per explotació es trobava en les 581,8 tones, actualment aquesta se situa en 671,5 tones. El tècnic agrari Jordi Peix ressalta, però, que davant aquesta situació de crisi cal que els productors 'facin els deures' per no patir les conseqüències de la davallada econòmica.Uns deures que, al seu parer, passen per reduir les despeses, diversificar la producció i aconseguir, d'aquesta manera, vendre la llet a baix preu sense perdre-hi diners. 'El pinso, els farratges i la maquinària representen gairebé el 90% de les despeses d'una granja', ressalta. 'Per tant, el que cal és racionalitzar el menjar dels animals, per evitar que se'n perdi, i al mateix temps invertir per aconseguir maquinària més innovadora', indica.Diversificar productesApart d'aquestes normes, Peix indica també que les apostes que han de fer els productors de llet és diversificar els seus productes (fabricant iogurts o bé formatges) i també apostar per vendre la llet directament al consumidor. Precisament, dins aquest objectiu, el tècnic agrari ha ressaltat la iniciativa d'un ramader de Campllong, que instal·la màquines de venda directa de llet. La primera d'aquestes s'ha inaugurat aquest mateix dimecres al mercat de Salt.'La situació és difícil, però si s'abarateixen els costos el sector se'n pot sortir', ressalta Peix. El tècnic agrari ha exposat aquestes consideracions durant la jornada sobre el sector lleter i la crisi que s'ha fet a Campllong, dins els actes previs de la Fira de Primavera del municipi gironí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.