Arxiven el cas que va dur a la presó l'any 2005 el màxim accionista del Reus Deportiu

El jutge Baltasar Garzón de l'Audiencia Nacional no veu proves de l'existència d'una xarxa de blanqueig de diners

Segons va publicar ahir el Diari d'Andorra, la interlocutòria d'arxiu dictada pel jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiencia Nacional conclou que «després d'anys d'investigació, ni l'acusació ni la instrucció no han aconseguit concretar aquells indicis per fer el pas següent», és a dir, processar alguns dels 21 imputats en el cas de presumpte blanqueig de diners. D'aquesta manera, Garzón (que ha completat la instrucció iniciada l'any 2001 pel jutge Fernando Grande-Marlaska) considera la informació acumulada insuficient per mantenir oberta la causa. Com que la fiscalia no ha recorregut contra la decisió del jutge, l'arxivament ja és considerat una decisió ferma.

Mig any a la presó

Amb aquesta mesura, es posa el punt final al periple judicial sofert per Antonio Alonso, propietari del Reus Deportiu de futbol. Alonso va ser considerat el 2005 un dels principals representants a l'Estat d'una màfia ucraïnesa que presumptament blanquejava diners procedents d'actes delictius invertint-los en promocions immobiliàries i hoteleres a la costa tarragonina, barcelonina i d'Almeria. Segons va transcendir de la investigació policial, Alonso va ser considerat l'encarregat d'orientar els seus socis de l'est d'Europa sobre les oportunitats de negoci al territori a través de les diverses empreses del món de la construcció i l'hostaleria de les quals era propietari. Entre d'altres, la xarxa es va vincular amb la construcció de la urbanització Port Olivet i alguns xalets a la urbanització Tres Cales, ambdues a l'Ametlla de Mar.

Com a conseqüència, Alonso va ser detingut i traslladat a l'Audiencia Nacional el juny del 2005, i va estar en situació de presó incondicional fins al gener del 2006, quan va recuperar la llibertat tot i continuar com a imputat a la causa. El jutge també va ordenar la detenció de la dona d'Alonso i de dos fills, que finalment no van ser empresonats.

La interlocutòria d'arxivament suposa també la suspensió de les mesures cautelars decretades llavors pel jutge, i que va incloure el bloqueig de 170 comptes i l'embargament de diverses propietats (entre elles, un hotel d'Alonso a Almeria) i obres d'art.

Altres implicats

La llarga investigació ha tocat també noms com el de l'expresident de la Diputació de Tarragona i exalcalde d'Alforja, Josep Mariné, que va declarar com a testimoni en el procés, tot i que, segons va afirmar ahir a aquest diari, mai va estar-hi imputat. A banda, en el cas han estat imputades diverses persones de nacionalitat ucraïnesa i russa, i fins i tot dos advocats de nacionalitat andorrana. De fet, els investigadors sospitaven que el diner que es volia blanquejar arribava a l'Estat a través de diferents entitats de crèdit d'Andorra. Ara, la justícia andorrana encara manté obertes les diligències prèvies pel mateix cas. La interlocutòria d'arxivament només manté oberta la investigació judicial en un cas que afecta la localitat andalusa de Vera, on Garzón ha derivat la investigació del presumpte pagament d'unes comissions il·legals al regidor d'Urbanisme.

Té el control de la societat anònima esportiva

s.c

La relació d'Alonso amb el Reus de futbol no ha canviat perquè encara posseeix pràcticament la totalitat de les accions de la societat anònima esportiva i n'és el màxim accionista des de la conversió en SAE fa set anys. Abans que fos detingut, algunes empreses d'Alonso eren patrocinadores tant del Reus de futbol com del d'hoquei –Llars Reus i Arenamar, en un context en què Alonso era considerat el mecenes de l'esport reusenc–, però un cop va ser imputat aquests noms van desaparèixer de manera immediata de les samarretes dels dos equips.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.