Punt divers

La nova potabilitzadora del Morell permet eliminar nitrats i garanteix el subministrament d'aigua al municipi

El municipi del Morell (Tarragonès) compta ja amb una nova planta potabilitzadora construïda amb tecnologia punta, que permet reduir la presència de nitrats en l'aigua per sota dels límits establerts. La planta, que té capacitat per tractar 500 metres cúbics per dia, garantirà l'abastament d'aigua al municipi, que des de fa anys té una alta concentració de nitrats en l'aigua subterrània destinada al subministrament i depenia del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT). L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha invertit 2,7 MEUR en la potabilitzadora, que compta amb una tecnologia neta i innovadora que es podrà aplicar en altres llocs del país que també pateixen altes concentracions de nitrats en el subsòl.

La planta ha estat inaugurada aquest dilluns per l'alcalde del Morell, Pere Guinovart, i el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, que han estat acompanyats pel director dels serveis territorials de Medi Ambient i Habitatge, Josep Lluís Pau, i pel coordinador d'Àrees de l'ACA, Gabriel Borràs.El tractament de l'aigua a la potabilitzadora es fa amb un procés d'hidrogenació catalítica, que consisteix en descomposar el nitrat en nitrogen que s'allibera a l'atmosfera i no s'origina cap mena de rebuig, a diferència de les altres tecnologies existents pel tractament dels nitrats en aigües d'abastament. Així, la planta permet eliminar la presència de nitrats a l'aigua destinada per al consum humà, sense superar els límits que estableixen els criteris sanitaris de la qualitat de l'aigua.La problemàtica dels nitrats i la seva presència en diversos aqüífers de Catalunya són alguns dels reptes que afronta el Pla de Gestió de l'Aigua de Catalunya, el nou full de ruta de la planificació hidrològica per als pròxims sis anys i que actualment està en fase d'informació pública. Aquesta eina, a més d'establir les mesures que permetran disposar de 389 hectòmetres cúbics d'aigua nova a partir del 2015, també planteja les actuacions per millorar el bon estat ecològic de les masses d'aigua. La presència de nitrats en els aqüífers pot perjudicar el subministrament domèstic -i també el medi ambient- d'algunes localitats que depenen d'una única font d'abastament. Això provoca que aquesta aigua no sigui apta per al consum humà. La Directiva marc de l'aigua estableix un nou marc de protecció de les aigües amb l'objectiu d'assolir el bon estat químic i quantitatiu de les masses d'aigua subterrània i, particularment, protegir-les, millorar-les i regenerar-les, garantint-ne la reducció progressiva de la contaminació i evitant-ne de nova.Tecnologia pionera per a la seva eliminacióL'ACA treballa en la investigació d'alternatives per proveir la població afectada a través de la recerca i la identificació de noves tecnologies que permetin l'eliminació en origen dels contaminants mitjançant processos que no generin residus posteriors. El Grup d'Aplicacions Mediambientals de la Catàlisi de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l'empresa catalana Hidronit M.A. SL han desenvolupat la tecnologia per a la planta del Morell, que podria tenir un abast internacional.La problemàtica de nitrats en zones d'interior que es troben lluny de la línia de costa fa del tot inviable aplicar els tractaments convencionals actuals que s'apliquen per eliminar els nitrats de l'aigua, ja que són tractaments de membrana que originen un rebuig amb una concentració de sals molt elevada que, per les seves característiques, només es pot abocar al mar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.