Punt divers

La directora d'Artesania Catalunya apel·la a la formació per a la supervivència dels oficis ancestrals

La directora d'Artesania Catalunya, Gemma Amat, ha explicat que el mapa d'Oficis Singulars de Catalunya tenia una mica descuidada la demarcació de Lleida. Amb la declaració d'oficis singulars la llana d'ovella xisqueta i la cistelleria d'avellaner s'omple un buit que hi havia. En tot Catalunya hi ha 12 oficis singulars. Amat diu que molts d'aquests oficis s'intenten recuperar amb una mirada contemporània, unint el treball artesanal amb dissenys moderns. L'objectiu és conservar uns oficis ancestrals. El de cisteller està desapareixent i per aquest motiu es faran cursos de formació per trobar relleu generacional a l'ofici. D'artesans de la llana n'hi ha un gruix important que s'hi dedica.

Amat explica que el projecte Oficis Singulars neix per identificar i impulsar una sèrie d'oficis lligats a determinats punts de la geografia catalana. Es tracta d'oficis i productes únics i molt vinculats a la població. Amat diu que 'és una experiència primerenca al Pirineu i que per primer cop es tira endavant un tema que relaciona l'artesania treballada en col·laboració amb dissenyadors'. Els dissenyadors, en el cas de la llana Gerard Moliné, són els encarregats de donar-li un punt de modernitat als productes. Aquest projecte pretén reinventar un ofici per evitar la seva desaparició. Es persegueix també que els articles que s'elaborin es converteixin en icones del territori com ja ho són les cistelles d'avellaner. Amb llana s'han fet des de els tradicionals coixins, a motxilles o bosses, passant per barrets o sabates d'estar per casa. Tots aquests articles es podran trobar en botigues de museus, galeries o restaurants de prestigi. Amat diu que se'ls ha de d'identificar amb un territori i convertir-los en elements identitarisAquest projecte ha permès aflorar i reactivar artesans locals. Una desena s'han involucrat en la primera producció d'articles. En el cas de la cistelleria falta relleu generacional. Per garantir aquest relleu es faran cursos de formació a nous artesans. En el cas de la llana hi ha un gruix important de nous artesans que estan creant.A Esterri d'Àneu s'ha inaugurat aquest divendres una mostra d'articles de llana i cistelleria. Aquesta exposició recull peces artesanes elaborades per artesans locals i dissenyadors amb aquesta particular llana, procedent d'aquesta espècie bovina característica del Pirineu català. Artesania Catalunya ha establert la llana de l'ovella xisqueta com a ofici singular dins del projecte d'àmbit nacional 'Oficis Singulars', que aplega aquells oficis artesans tradicionals que es pretenen recuperar, mantenir i contemporaneitzar a Catalunya.En aquesta mateixa línia, la mostra inclou obres de fusta i cistelleria d'avellaner; una de les tècniques artesanes que encara és viva a les comarques pirinenques. Amb l'antiga tècnica dels teixit amb l'escorça de l'avellaner s'han produït cistelles, paners, bressos i altres productes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.