Punt divers

Maldà vol ubicar al seu castell en recuperació un centre d'estudis sobre la Vall del Corb

El municipi de Maldà (Urgell) vol reconvertir el castell del Baró que està en recuperació des de l'any 1994 en un centre d'estudis sobre la Vall del riu Corb. Segons ha explicat l'alcalde de Maldà, Josep Batlle, en el marc d'una visita als treballs de restauració, la voluntat de crear aquest centre vol servir perquè s'instauri un grup d'investigadors que estudiïn tots els aspectes econòmics i socials de la Vall del Corb des d'una vessant científica. Un dels espais recuperats del castell és la sala noble, de la qual en destaquen els seus arcs i que segons la presidenta del Consell Comarcal de l'Urgell, Rosa Maria Mora, es podrà destinar a múltiples usos socials com poden ser concerts o celebracions.

Segons l'alcalde de Maldà, la Vall del riu Corb ha estat tradicionalment 'oblidada' malgrat la gran quantitat de peculiaritats que té tant pel que fa als valors paisatgístics com socials i econòmics de la gent que hi viu. Tot i que recentment la voluntat de promocionar aquesta vall està proliferant amb altres projectes ja anunciats com el centre d'interpretació del Corb que es vol fer a Nalec, Batlle considera que feia falta un projecte d'investigació com aquest.Els antecedents de tot plegat es remunten als anys vuitanta, quan el castell del baró de Maldà es trobava en un estat bastant avançat de deteriorament tot i conservar en força bon estat els murs de tancament i les parets de la façana. Llavors, el Consell Comarcal de l'Urgell, l'Ajuntament de Maldà i el propietari del castell, el Baró de Maldà, van decidir recuperar-lo i es va constituir un patronat de gestió l'any 1994. Així mateix, es va fer un pla director per tal de definir els nous usos que es volien donar a l'edificació.Des del 2006 s'ha actuat doncs, en la recuperació d'una gran sala polivalent de prop de 250 metres quadrats que es podrà destinar a múltiples usos. Així mateix, s'ha intervingut en una sala annexa on s'han posat unes passarel·les de fusta i també s'ha arranjat el pati exterior amb la col·locació d'uns graons longitudinals.El castell de Maldà està declarat com a Bé Cultural d'Interès Nacional però tot i les ambicions per tirar endavant els projectes de restauració i d'instal·lació d'un centre d'estudis sobre la Vall del Corb, a dia d'avui no es pot posar un calendari sobre quan serà una realitat tot plegat, ja que segons Rosa Maria Mora, les intervencions estan subjectes a l'arribada de les subvencions institucionals per poder-se portar a terme. La despesa total dels treballs que s'han portat a terme fins ara i els que s'estan fent actualment arriba als 650.000 euros.D'altra banda, l'arquitecte que s'ocupa de coordinar els treballs de restauració, Salvador Giné, ha explicat que a banda del centre d'estudis, el pla director també preveu ubicar al castell un ecomuseu i diferents espais interpretatius sobre les restes arqueològiques que s'hi han trobat o la mateixa història del castell.Entre el passat mes de desembre i fins al pròxim mes de juny, els treballs de restauració s'han centrat en l'extrem sud-oest del pati d'armes del monument. Aquest sector queda just al davant de la torre pentagonal, probablement l'estructura més antiga del castell, datada al segle XIII. Durant els primers tres mesos d'excavació s'ha netejat la zona d'herbes i brossa, documentant un primer paquet de terra abocada que s'ha excavat. Entre els materials que s'han descobert conten dues gàrgoles de pedra, ceràmica de Verdú, ceràmica oxidada de pasta marró, vidrada marró i vidrada blava catalana, a més de reflexos metàl·lics amb decoració que daten del segle XVII.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.