Punt divers

La sequera del mes de maig fa que augmenti el risc d'incendi forestal a les Terres de l'Ebre

La manca de pluja durant el maig passat a les Terres de l'Ebre ha fet que la zona tingui un major risc d'incendi forestal, en especial al sud. A diferència del 2008, en què els mesos previs a l'estiu van ser més plujosos, el Govern i els equips d'emergència a l'Ebre han advertit que enguany no es pot abaixar la guarda. El cap de la regió d'emergències de les Terres de l'Ebre dels Bombers, Fèlix González, ha explicat aquest dilluns que, com cada any, s'ha reforçat la campanya forestal amb més personal i ha destacat que 'es treballarà amb la columna d'atac mòbil', un dispositiu reforçat de sortida compacta de tres autobombes amb un comandament per 'donar una resposta potent en un principi d'incendi'.

La Direcció General de Protecció Civil i els serveis territorials del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació a les Terres de l'Ebre han presentat aquest dilluns a la tarda el Pla Especial d'Emergències per Incendis Forestals a Catalunya (Infocat) als ajuntaments de les comarques ebrenques. En l'acte, la directora territorial d'Interior, Pilar Andreu, ha destacat que 'els plans s'han d'actualitzar cada any i s'han de tenir operatius pel moment en què alguna cosa pugui succeir'. Segons Andreu, l'Infocat pretén 'minimitzar el risc d'incendi forestal', alhora que 'Protecció Civil, els serveis territorials i tota l'Administració han de conscienciar a la població d'aquest risc'.Per la seva banda, el cap de la regió d'emergències ha manifestat que la sequera actual a les Terres de l'Ebre 'preocupa els Bombers', ja que el combustible fi de les zones boscoses 'pot donar indicis d'incendi', encara que el combustible més gruixut 'encara manté certa humitat'. González ha concretat que la situació a les Terres de l'Ebre és aquest 2009 similar a la de l'any 2007, tot i que, amb una anàlisi més detallada de la pluja, a la zona del sud s'aproxima més a la del 2003 i, per tant, hi ha un major risc d'incendis.Com cada any, ha continuat González, s'ha reforçat la campanya forestal i aquest 2009 s'han contractat 88 auxiliars forestals, 20 guaites i altre personal de reforç. Les novetats respecte l'any passat són el tancament dels parcs d'estiu -que s'ha fet arreu de Catalunya- i el treball amb la 'columna d'atac mòbil'. Cada regió de Catalunya compta amb aquest dispositiu, que es mourà pels diferents territoris segons ho requereixin.En total, les Terres de l'Ebre comptaran enguany durant la campanya forestal amb 388 efectius disponibles, entre bombers funcionaris, bombers voluntaris, auxiliars forestals, guaites i equips de prevenció activa forestal (EPAF). Els punts més conflictius de les comarques ebrenques continuen sent el nord de la Ribera d'Ebre, la serra de Cardó-Boix i el massís dels Ports. 'Les situacions greus es lliguen a les entrades d'ones de calor i a les entrades de mestral, que són pel canal de l'Ebre', ha argumentat González.Pel que fa a les unitats aèries, durant aquesta campanya n'hi haurà 34 a Catalunya -7 són aportades per l'Estat-, una més que l'any passat, i funcionaran en l'àmbit territorial únic de Catalunya tot i que es desplaçaran en funció del risc. Les Terres de l'Ebre, però, compten amb un helicòpter a Móra d'Ebre i amb tres bases secundàries, a Horta de Sant Joan (Terra Alta), Ulldecona (Montsià) i Amposta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.