Punt divers

Més de 1.800 veus s'alcen al Facebook perquè TV3 retransmeti les principals festes del folklore dels Països Catalans

'TV3 ha de retransmetre la Patum i les altres festes dels Països Catalans'. Aquest és el nom del grup que fa dues setmanes va crear a la xarxa social Facebook un berguedà, Ramon Felipó. En només aquests dies, la xarxa ha aconseguit l'adhesió de 1.813 persones, entitats i col·lectius diversos de tots els territoris de parla catalana. Felipó hi denuncia que, a diferència d'IB3 o el Canal 9, TV3 'no s'ha pres mai seriosament' el folklore i les festes del país i que només presta atenció a manifestacions com els castells. Les prop de 200 adhesions diàries que rep el grup demostren, segons Felipó, el 'profund malestar' que hi ha per la 'marginació' de les festes i el folklore a la televisió catalana.

Segons Felipó, valencians i mallorquins poden veure a les seves televisions les festes populars més importants, com les fogueres de Sant Antoni, les festes de Moros i Cristians, les Falles valencianes o els Jaleos de Ciutadella i Maó, entre d'altres. El promotor del grup acusa Televisió de Catalunya d'aplicar un 'criteri de suposada modernitat' que l'allunya de tot el que és popular, festiu i català.El grup denuncia que no s'ha retransmès mai sencera ni en directe cap festa catalana, excepte les manifestacions castelleres, però segons Felipó, la cultura dels Països Catalans va més enllà dels castells. Assegura que l'única feina que està fent TV3 per la cultura és la normalització lingüística, però amb uns continguts que 'no són els de casa'. Segons Felipó, no es tracta d'impulsar un 'model antropològic de televisió', sinó només 'poder veure festes populars d'interès com la Patum de Berga, la processó de Verges, la Festa Major de Solsona, el Corre de Bou de Cardona, les passions d'Olesa i Esparreguera, l'Aquelarre de cervera, les Faies o els raiers pallaresos, la Llum de Manresa, els Manaies de Girona o els bous embolats de les Terres de l'Ebre.Amb aquest grup, Felipó vol fer arribar als directius de la televisió catalana el missatge que 'el rock, la nova cançó, les sardanes i sobretot les festes populars i tradicions també existeixen, malgrat el silenci i l'oblit a que les tenen sotmesos'.Per al promotor del grup és inexplicable que TV3 no hagi retransmès mai en directe i sencera la Patum, l'única festa catalana declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Fins ara, aquestes emissions s'han limitat als canals locals que desapareixeran amb la TDT i amb iniciatives com el portal 'onsortir.cat', que des de fa dos anys retransmet la festa en directe per Internet. Segons Felipó, no es tracta que Televisió de Catalunya retransmeti a través dels seus canals absolutament totes les festes populars del país, sinó que presti atenció a les més importants. Es tractaria, diu, que apliqués el mateix criteri que fa servir per decidir quines competicions castelleres s'emeten i quines no. Fins que això no es faci, afirma, TV3 'no podrà ser la nostra'.A través del grup, que rep unes 200 noves adhesions diàries, s'estan recollint propostes per fer arribar aquest malestar als dirigents polítics. Entre aquestes hi ha una proposta per lliurar una carta als presidents de la Generalitat i del Parlament i fer una concentració davant d'aquestes institucions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.