Punt divers

Els antics horts dels monjos de Sant Benet de Bages es transformen en un hort didàctic

L'espai de cultiu que utilitzaven els antics monjos benedictins de Sant Benet de Bages és ara un hort per aprendre adreçat a escolars. Des d'aquest any, Món Sant Benet ofereix un nou taller en el qual els escolars entren en contacte amb l'agricultura i tenen l'oportunitat de plantar i collir-hi algun producte. Aquesta és una de les novetats de la programació de tallers escolars que ofereix el complex turístic i cultural, ubicat a Sant Fruitós de Bages. La segona novetat introduïda en el programa per al curs 2009-2010 és un taller de picapedrers i arquitectes per conèixer diferents estils i modes arquitectònics. El Servei Didàctic de Món Sant Benet té programades més de 26.000 visites i tallers.

L'objectiu del taller 'Planta't a l'hort' és que els escolars aprenguin què és un hort, d'on surten els aliments, els productes que es cultiven a cada temporada i sobretot, explica la monitora, Anna Navarro, que prenguin consciència que 'cal esperar' entre que es planta un producte i es pot recollir. Sovint, explica, els alumnes tenen un elevat desconeixement de l'aparença natural dels productes que mengen i els costa relacionar-los amb l'alimentació. Per exemple, diu, poden veure una col i no saber que és un dels productes que mengen en el 'trinxat'. El taller s'adreça a infants d'entre 3 i 12 anys. Després d'una breu explicació dels monitors de conceptes molt bàsics de l'agricultura, els nens es traslladen a l'hort per plantar algun producte seguint el calendari de la temporada. Equipats amb pales, carretons i regadores a la seva mida, els infants van a buscar el compost que utilitzaran com a adob i l'aigua per regar i posteriorment fan la plantació.El taller es completa amb una visita a l'interior de l'espai on es guarden les eines necessàries per a treballar a l'hort i amb un recorregut per l'hort per identificar algunes de les hortalisses i verdures que han pogut veure en l'exposició dels monitors. Acaben collint algun producte, com pastanagues, que es poden endur o menjar. Aquesta és una de les novetats que incorpora per aquest curs 2009-2010 el Servei Didàctic de Món Sant Benet, que ofereix fins a 21 tallers per alumnes d'educació infantil, primària i secundària. Un servei que ha superat les previsions amb més de 26.000 visites i tallers reservats, més que les que es van fer durant tot l'any passat i el triple del curs 2007-2008.L'altra novetat que s'ofereix dins la programació de tallers és l'anomenat 'Picapedrers i arquitectes a Sant Benet/Estils i modes arquitectònics'. Es tracta d'un taller adreçat a alumnes de primària i secundària que explica els diferents estils artístics que es troben a Sant Benet. Després d'entrar en contacte amb aquests estils, els alumnes han de construir un arc de mig punt, una volta dels capitells del claustre, un arc apuntat, una finestra geminada i un retaule barroc. Pel que fa als tallers més sol·licitats del servei didàctic, destaquen el taller de cuina i història medieval, l'itinerari de descoberta del monestir a partir d'un conte i el taller d'alimentació dedicat a la fruita que s'ofereix en el marc de la Fundació Alícia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.