Punt divers

Pediatres de Vall d'Hebron es desplacen setmanalment al Pirineu per reforçar l'assistència especialitzada al territori

L'Institut Català de la Salut (ICS) ha impulsat una aliança entre l'Hospital Universitari de Vall d'Hebron (HUVH), l'Hospital Comarcal del Pallars, i els CAP de l'Alt Pirineu Occidental per millorar l'assistència pediàtrica. Un total de quatre pediatres de l'Hospital es desplacen cada setmana al Pirineu per reforçar l'equip ja existent. El territori de l'Alt Pirineu - en concret, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça - té prop de 25.000 habitants, dels quals 2.607 són menors de 15 anys. Gràcies al nou conveni de col·laboració es permet ampliar l'horari d'atenció i donar un servei més especialitzat.

Amb el model actual, entre tots els professionals cobreixen el servei pediàtric de forma integral que inclou l'atenció primària, les urgències de l'hospital comarcal, l'atenció als parts i el seguiment dels nens hospitalitzats.Aquesta nova organització funciona des de fa sis mesos. En aquest període ja s'han obtingut bons resultats, segons l'ICS, ja que l'activitat pediàtrica a l'atenció primària es va incrementar en un 17% més que en el mateix període del 2008; i les urgències mèdiques en un 42%.Segons l'ICS, l'èxit del projecte es basa en gestionar de forma compartida l'atenció pediàtrica de la zona, integrant els equips d'atenció primària gestionats per l'ICS i els metges pediatres de l'Hospital Comarcal del Pallars amb el suport de quatre pediatres a temps parcial de Vall d'Hebron. Així, els tres protagonistes de la col·laboració (territori, professionals i hospital universitari) se'n beneficien. D'aquesta manera el territori es nodreix de pediatres formats que exerceixen en un Hospital Universitari i li permet mantenir un alt nivell professional i participar de la docència i la investigació que es generi.L'ICS assegura que l'experiència demostra que les aliances estratègiques permeten donar una assistència de qualitat en aquelles zones que estan allunyades d'un nucli urbà i on és més difícil accedir a metges especialistes. A més, segons l'ICS els professionals d'aquestes zones es beneficien del contacte amb un hospital de tercer nivell aprofitant tant el coneixement com la utilització dels serveis terciaris que necessiten. Un altre aspecte a tenir en compte és que els professionals que han estat formats en un centre de tercer nivell tenen l'oportunitat de fer la seva activitat diària en un àmbit totalment diferent i, en moltes ocasions, sense comptar amb els mitjans tècnics d'un hospital de tercer nivell.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.