Punt divers

Incrementar llits a cures intensives i tenir prous respiradors, la clau per afrontar l'onada de grip A

Els metges recomanen tenir més llits a les UCI per afrontar l'onada de grip A i reduir la mortalitat. La Societat Espanyola de Medicina Intensiva Crítica i Unitats Coronàries (Semicyuc) ha lliurat al Ministeri de Salut un pla de contingència amb mesures a prendre, similar al que va presentar per la grip aviària, però molt més rigorós. Encara s'està avaluant els recursos actuals a les UCI, però la presidenta de la societat a Catalunya, Mari Cruz Martín, ja avança que no n'hi haurà prou i potser s'hauran d'incrementar. Es tracta d'optimitzar recursos i aprofitar els llits d'unitats intermitges i altres dependències, des d'urgències a quiròfans. L'altre factor clau serà tenir respiradors als llits.

Segons aquest informe fet per la Semicyuc, del total de pacients que s'hauran d'hospitalitzar per la grip nova, un 7% ingressarà a la UCI, i sobre aquest percentatge, un 5% necessitarà ventilació mecànica. Això demostra, segons Martín, la importància de disposar d'un respirador a cada box, cosa que ara no sempre s'acompleix. A França, per exemple, ja se n'han comprat uns milers.Les mesures que planteja l'estudi parteixen de diversos escenaris possibles, del més optimista al pitjor dels escenaris. Tenint en compte un grau de virulència mitjà, s'estima que hi haurà 375 hospitalitzats sobre 100.000 habitants -la taxa estimada actual situa els casos d'hospitalització per sota de la cinquantena. Les xifres encara s'elevaran més si la virulència és alta. És per això que la societat avisa que s'ompliran tots els llits disponibles. D'entrada, es demana unitats de cures intensives ben equipades, on es puguin ventilar tots els malalts. La fase posterior seria l'expansió fora de les UCI, adequant altres zones de l'hospital i suspenent la cirurgia programada d'alt risc que requereixi llits d'UCI. També caldrà reincorporar professionals d'intensius que no són a la UCI.Entre els quatre assessors experts que han col·laborat en aquest informe, s'hi troba el cap del servei de medicina intensiva i crítica de l'hospital Joan XXIII de Tarragona, Jordi Rello, que recentment se li ha encarregat la coordinació del registre europeu de la grip nova. Rello qualifica l'informe de 'full de ruta' i que cada comunitat autònoma haurà de fer el seu propi pla.En aquest sentit, Marín afirma que des de les Societats Científiques, l'objectiu és seguir treballant juntament amb l'Administració per tal de donar resposta coordinada a aquesta nova malaltia, assegurant la màxima qualitat i seguretat tant per als pacients com per als professionals durant la fase de pandèmia.Segons Rello, cada país, cada sistema sanitari i fins i tot cada hospital i cada UCI és un món i cal una 'aplicació individualitzada'. A tall d'exemple, als hospitals del cinturó de Madrid tenen molts llits d'intensius pendents d'obrir. De cara a l'octubre, l'equip del doctor Rello disposarà de resultats concloents sobre una altra infecció vírica important, la pneumònia pneumocòccia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.