Punt divers

Unes 700 persones reivindiquen a l'Aran que la presència de l'ós no els condicioni la manera de viure

ALT PIRINEU I ARAN

Unes 700 persones dels dos vessants dels Pirineus s'han manifestat aquest dissabte a Les per demanar a les administracions que escoltin al territori i que la presència de l'ós no condicioni la manera de viure en aquestes terres. S'ha demanat que els pagesos puguin seguir fent la seva activitat i no es vegi condicionada per les polítiques restrictives de la reintroducció de l'ós. El Síndic d'Aran, Francesc Boya, ha dit que es tracta d'un dia històric i de la manifestació més multitudinària del darrer mig segle. Boya ha dit que el Conselh Generau crearà un òrgan on tots sectors hi estiguin implicats.

Unes 700 persones han recorregut en marxa els carrers principals de Les, localitat on el passat 23 d'octubre un caçador va ser atacat per l'óssa Hvala, per reivindicar poder viure als Pirineus i que la presència de l'ós no condicioni la manera de treballar de cap sector. Entre les 700 persones manifestants hi havia representants de tots els territoris tant espanyols com francesos amb presència de l'óssos a les seves muntanyes.

La marxa encapçalada pel Síndic d'Aran, Francesc Boya, i la resta de representants polítics de la Val d'Aran i les comarques veïnes ha finalitzat davant de l'Ajuntament de les on s'ha llegit un manifest consensuat entre tots els sectors; caçadors, pagesos, polítics i altres entitats de les dos bandes dels Pirineus.

Previ a la lectura del manifest el Síndic d'Aran ha dirigit unes paraules als manifestants en les que els ha recordat que es tracta d'un dia històric en el que s'ha demostrat que en aquest aspecte, la defensa dels pirinencs solament hi ha una veu i que no compte la ideologia política. Boya ha dit que la feina a fer serà durà i ha advertit a les administracions de la Generalitat i dels Governs de Madrid i Paris que a partir d'ara al Pirineu no existeixen ni esquerres, ni dretes, ni centres alhora de reivindicar que es mantingui la presència de les persones i les seves activitats socio-econòmiques per damunt de la presència d'espècies reintroduides com els óssos.

El Síndic ha estat molt dur en les seves paraules hi ha dit que l'Aran no està d'acord en el programa Life de reintroducció iniciat l'any 1996 d'esquena al territori. El Síndic ha recordat que des d'aleshores han estat 'convidats de pedra' i no se'ls ha tingut en compte per cap de les decisions que s'han pres referents als óssos. Francesc Boya ha dit que tampoc s'està d'acord en veure com no es fa res perquè la pagesia en mantingui a les muntanyes del Pirineu i no acabi desapareixent, al igual que ho acabin fent les persones que hi viuen. El Síndic ha dit que davant el fracàs social del programa Life demana a les administracions que retornin les muntanyes a la situació d'abans del 1996, per evitar definitivament els efectes negatius que actualment produeixen a les economies dels Pirineus la presència de l'ós.

Pel que fa al manifest al que s'hi ha adherit desenes de persones expressa que on hi ha hagut un pastor amb un ramat han aparegut el llop o l'ós, Però fins a l'aparició de la legislació ambiental moderna, els ramaders han sabut i han pogut defensar els seus animals dels atacs dels llops i dels óssos. I lamenten que les normes actuals els lliguen de mans per a defensar-se d'aquestos atacs, i el pagament de danys, l'única alternativa que planteja actualment l'administració, no pos ser pas una solució definitiva.

El manifest també demana que s'acabin els programes de reintroducció d'espècies de grans depredadors per part de l'estat francès, amb la complicitat dels governs espanyol, català i andorrà.

Per tot la manifestació també ha servit per demanar que s'utilitzin els recursos públics destinats a determinats projectes a garantir la presència dels ramaders i de les activitats tradicionals a les muntanyes del Pirineu i que en lloc de grups de treball especialitzats en 'óssos i llops' es creï un grup de treball per abordar els factors de conservació de les muntanyes del Pirineu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.