Punt divers

Unió de Pagesos demana la clàusula de salvaguarda per a les importacions davant la caiguda de preus de l'ametlla

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) ha denunciat que la cotització de l'ametlla comuna a les llotges es troba actualment per sota del nivell de fa 30 anys i aquesta setmana ha arribat als 1,7 euros per quilo de gra, xifra que suposa una davallada del preu del 40% en el darrer any, i del 60% des del 2008. En aquest context, apunten, es donarien les condicions perquè el govern estatal pugui requerir a la Comissió Europea la clàusula de salvaguarda per les importacions d'ametlla, provinent bàsicament dels Estats Units. UP ha recordat que Califòrnia ha duplicat la superfície conreada i la producció d'ametlles des de 1999, convertint-se en l'origen principal de les importacions de la Unió Europea.

Tot i haver patit gelades molt fortes -l'any 2004- i sequeres successives que els han debilitat i han fet disminuir les produccions a moltes explotacions, els pagesos de l'ametlla catalans preveuen una bona collita per aquest 2009 -d'unes 27.000 tones segons dades del DAR: 8.350 tones a Lleida i 19.000 tones a Tarragona-. El preu, en canvi, està arribant 'a uns nivells desconeguts, fins i tot per sota dels preus dels anys 80', asseguren. I això ha posat en peu d'alerta el sector.Segons ha reiterat l'organització agrària, la cotització actual segons la Llotja de Reus, a 1,7 euros el quilo de gra l'ametlla comuna, se situa un 42% per sota del preu mig del període 1986-1988, que va ser de 2,94 euros el quilo de gra. 'Es donen, per tant, les condicions perquè el Govern de l'Estat pugui requerir a la Comissió Europea l'aplicació de la clàusula de salvaguarda per les importacions d'ametlla, provinent bàsicament dels Estats Units', reclamen.En aquesta línia, recorden que des de l'any 1999, Califòrnia ha duplicat la superfície conreada d'ametllers (de 192.000 hectàrees a 280.000 hectàrees el 2009) i ha duplicat gairebé la seva producció, de 363.000 tones a 635.000 tones. 'Europa és el major importador d'ametlla dels Estats Units (un 55%), i l'Estat espanyol, aquest 2009, ja n'ha importat més que Alemanya, principal país europeu importador de fruita seca', afegeixen.'Tot i aquestes necessitats d'ametlla a Espanya, però, el preu d'aquest producte ha assolit aquesta setmana un preu inferior fins i tot al de l'ametlla americana, que equivaldria en aquests moments a uns dos euros el quilo de gra. La Unió de Pagesos demana al Departament d'Agricultura i al Govern central que traslladin de forma urgent a la Comissió Europea l'aplicació de mesures de control de les importacions, i s'investigui sobre el comportament del mercat de l'ametlla', han exigit.A Catalunya, han recordat, l'ametller és el fruit sec més conreat, amb unes 42.000 hectàrees en total, de les quals 24.000 hectàrees al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, així com 18.000, a Lleida. Habitualment, es conrea en zones poc fèrtils i de secà, sovint desfavorides.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.