Punt divers

Ofici i tradició es combinen en el primer concurs de sirgadors de Móra d'Ebre

Móra d'Ebre ha recuperat aquest dissabte a la tarda un dels oficis 'més emblemàtics' de la Ribera d'Ebre com és el de sirgador. Segons el president del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, Albert Pujol, l'objectiu és, dins del marc de la Festa Major del municipi, crear una activitat lúdica i cultural vinculada a la tradició del riu Ebre per recuperar la figura dels sirgadors i, alhora, establir una activitat participativa i competitiva entre diversos 'nous sirgadors' riberencs. Pujol ha explicat que sirgar significa estirar amb el propi cos una embarcació en contra del corrent del riu. En aquesta primera edició, tres participants han dut a terme la prova amb una pontona carregada de dues persones.

El jove Isaac Serres, de Móra d'Ebre, ha estat el guanyador en estirar l'embarcació uns 50 metres amb menys de quinze segons.Pujol ha destacat que aquesta activitat ha sorgit de l'interés per recuperar i potenciar de tot allò que té com a eix central el riu Ebre. En aquest cas, l'ofici de sirgador es remunta a un centenar d'anys endarrere. L'èxit d'aquesta primera edició ja fa pensar en una segona, ha dit Pujol, tot i 'segurament' hi inclourà més elements propis de l'ofici com pot ser el tipus de roba de l'època o bé, uns protectors que els sirgadors es col·locaven al voltant del seu cos per evitar possibles lesions al llarg del dia.El president del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre ha explicat que no tanquen la possibilitat d'ampliar aquest concurs a altres municipis de la comarca. Aquesta activitat ha estat impulsada pel Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre i per aquesta primera edició compta amb la col·laboració del Club nàutic de Móra d'Ebre així com d'altres entitats privades i públiques de la Ribera d'Ebre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.