assassinats a la caritat
Exhumaran vuit cossos més d'ancians morts a La Caritat
El jutge ordena que es desenterrin els cossos, en diferents cementiris gironins, dilluns de bon matí
Aquest any han mort 15 residents, 12 d'ells, en cap de setmana, quan treballava l'assassí
El jutjat d'instrucció 1 d'Olot ha ordenat l'exhumació de vuit cossos més d'ancians del geriàtric La Caritat d'Olot que han mort en el decurs d'aquest any, amb la finalitat que se'ls faci l'autòpsia i es comprovi si podien haver estat víctimes de l'acció criminal de l'auxiliar d'infermeria del centre Joan Vila, que ha confessat l'assassinat de tres ancianes. Les exhumacions es faran a partir de les nou del matí de dilluns al cementiri d'Olot, on hi ha enterrats sis dels cossos que s'han d'exhumar, i als cementiris de Sant Salvador de Bianya i Castellfollit de la Roca, on s'ha de desenterrar un cos en cadascun. Després, els vehicles funeraris traslladaran els fèretres a l'Institut de Medicina Legal, a Girona, on els forenses faran l'autòpsia per buscar indicis de criminalitat.
El jutge ha dictat l'ordre d'exhumació dels vuit casos en què veu “sospites fonamentades de criminalitat”, després que li aportessin la llista de les persones mortes aquest darrer any a La Caritat i que l'equip forense elaborés un estudi sobre les patologies dels difunts i la manera com van morir, a banda de la coincidència que Vila treballés el dia de la defunció. Les dades aportades demostren que durant aquest 2010 a La Caritat van morir 15 ancians, 12 dels quals ho van fer en cap de setmana, coincidint amb els torns de treball del zelador homicida, que anava a treballar els dissabtes, els diumenges i els dies festius. Després d'analitzar la informació mèdica, els especialistes forenses han considerat que en vuit de les defuncions no existia una relació directa entre la patologia coneguda de l'ancià amb el tipus de mort que li va sobrevenir, més aviat sobtada. Els especialistes també han tingut en compte que, en la majoria dels casos, els difunts no van ser sotmesos a cap anàlisi exhaustiva del facultatiu que va certificar la mort com a natural.
A dues de les dones que Joan Vila ha confessat haver assassinat, Sabina Masllorens i Montserrat Guillamat, de fet, se'ls havia certificat la mort natural i havien estat enterrades. Els cossos d'aquestes dues dones van ser exhumats i se'ls va fer l'autòpsia; en tots dos casos, el reconeixement va evidenciar que les dues dones havien ingerit algun tipus de producte tòxic molt corrosiu, com podria ser lleixiu. Els assassinats en sèrie a La Caritat es van descobrir arran del cas de Paquita Gironès, una anciana que el 17 d'octubre va ser trobada agonitzant i que va morir hores després a l'hospital d'Olot. Els metges no van voler certificar la mort natural i els forenses van descobrir que havia ingerit un producte tòxic. L'endemà, Joan Vila va confessar el crim i, dos dies després, els altres dos. Vila assegura que no va matar cap més ancià, però els investigadors sempre van sospitar que n'havia mort d'altres. En cas que es detectin indicis de criminalitat en cossos de persones mortes aquest any, no es descarta investigar fins al desembre del 2005, quan Vila es va incorporar a l'equip de La Caritat, procedent de la residència El Mirador, de Banyoles.
El popular ‘James' i set avis més
Un dels casos que ara s'investigarà si té relació amb l'acció criminal del zelador Joan Vila és el de la mort de Lluís Salleras i Claret, més conegut com en James, un home molt popular a Olot que havia estat soci destacat del Centre Excursionista. Un altre dels seus mèrits que l'havien fet molt popular a la ciutat va ser que s'havia inventat el concurs de llançament de pinyols d'oliva, que durant molts anys es va fer per les festes. James, va passar els darrers temps a la residència de La Caritat, on va morir el 21 d'agost, un dissabte, coincidint amb el torn de Joan Vila. Els altres difunts que s'investiga són els següents: Montserrat Canalias, Joan Canal, Isidra Garcia, Teresa Puig, Carme Vilanova, Rosa Prat i Josep Curos Feixas.