Successos

Societat

Fan esclatar dos projectils de la Guerra Civil al mar, a Llançà

Mentre va durar l'actuació es van desallotjar preventivament els veïns de les cases properes a la platja de l'Alguer

Especialistes de l'armada i del GEAS es van encarregar de destruir els artefactes

Membres de la unitat de bussejadors de mesures contra mines (Ubmcm) de l'armada, en col·laboració amb els agents del grup especial d'activitats subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil, van fer esclatar ahir de manera controlada dos projectils de la Guerra Civil que van ser trobats diumenge dins del mar, a la platja de l'Alguer de Llançà. Un banyista va ser qui va localitzar un primer artefacte explosiu i va donar la veu d'alerta als cossos d'emergències. Especialistes del GEAS, amb base a l'Estartit, van fer un reconeixement a la zona el mateix dia 4 d'agost a la tarda i durant els rastrejos van considerar que hi havia un total de tres possibles obusos. Respecte a un d'aquests, però, no estaven completament segurs que es tractés d'un projectil perquè estava molt enterrat i només en veien una part. En espera de procedir a la destrucció, els agents van abalisar-los, també van fotografiar-los, es va acordonar la cala per evitar incidències i van comunicar la troballa a l'armada. Dos dies després, en la intervenció que els guàrdies civils van fer ahir juntament amb els especialistes en desactivació d'explosius de l'exèrcit espanyol, provinents de Cartagena, van comprovar que en realitat hi havia dos artefactes, ja que l'altre era una peça metàl·lica.

Els obusos estaven submergits al mar, a uns 25 metres de distància de la sorra. Mesuraven 35 centímetres de llarg, 9 cm de diàmetre, es trobaven en mal estat de conservació i estaven a un metre i mig de profunditat. Abans que es procedís ahir a la seva neutralització, es va demanar als veïns de les cases del davant de la platja de l'Alguer que tanquessin les finestres i les portes i abaixessin persianes pel risc que algun tros de metralla impactés als seus habitatges. A més, al llarg de l'estona que va durar l'operació, els inquilins dels immobles propers a la costa van ser desallotjats com a mesura preventiva.

Al voltant de les onze del matí, la Policia Local i els Mossos d'Esquadra també van tallar per seguretat la circulació de vehicles en els dos sentits pel tram de la carretera que transcorre al costat de la platja i, des del mar, la Guàrdia Civil va controlar que no hi hagués trànsit marítim. La detonació es va efectuar d'un sol cop a les 11.15 h a càrrec d'artificiers de l'exèrcit, amb el suport de la Guàrdia Civil. Es va aplicar una càrrega explosiva baixa, de prop de 100 grams, a fi de neutralitzar els artefactes. Gairebé amb tota probabilitat són de la Guerra Civil, però el tinent Rodríguez de l'exèrcit espanyol va ressaltar que el pas del temps sovint “emmascara” els elements submergits al mar i no és senzill determinar-ne les característiques tècniques.

A la platja de l'Alguer, el 2009 ja s'hi van trobar 45 projectils més. I, entre altres, el 30 d'agost també es va fer esclatar una mina de la Segona Guerra Mundial a prop de la cala Tamariua, al Port de la Selva. Segons els experts, es tracta d'una zona on a finals de la Guerra Civil es van llançar al mar carregaments d'armes. Anys després es va cimentar part de l'espai marí per neutralitzar els artefactes. El pas del temps i l'acció dels temporals ha desgastat la capa de formigó, que de tant en tant posa al descobert noves troballes. En declaracions a ACN, el tinent Rodríguez va apuntar que “el mar, si ho conté, tard o d'hora ho traurà a la llum”. “No podem tirar formigó al llarg de la costa perquè no sabem exactament on es troben els possibles artefactes. El més segur és anar-los neutralitzant a mesura que van apareixent.”

LA XIFRA

35
centímetres
de llarg i 9 cm de diàmetre feien els artefactes, que es trobaven en mal estat de conservació.

LA DATA

04.09.16
un banyista
va localitzar un obús. La navegació prop de la platja i l'accés a peu es van restringir temporalment.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia