Successos

successos

Dos gossos maten uns 80 pollastres a Santa Pau

L'incident va passar dimarts a la matinada al mas El Cros, on es fa la criança d'aus de forma ecològica

Un ‘husky' i un pastor belga van entrar en un dels galliners mòbils foradant la malla de la porta

Una escena desoladora es van trobar ahir els impulsors de la granja de pollastres ecològics i de pastura del mas El Cros, del municipi de Santa Pau, situat dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Dos gossos van entrar en un dels galliners i van matar una vuitantena d'aus que hi havia a dins. Segons expliquen els impulsors d'aquest projecte de criança natural de pollastres de la raça Penedès negra, Jordi Martí i Yasmin Córdoba, l'incident va tenir lloc dimarts a la matinada. Entre les cinc i dos quarts de sis es van sentir sorolls i lladrucs dels gossos de la finca. Martí, que viu a prop de la granja, hi va anar per comprovar què hi passava. Un cop va arribar a l'explotació va descobrir el motiu del rebombori i va localitzar-ne els suposats causants: un husky mascle i una femella de pastor belga malinès. Tots dos animals van accedir als prats saltant primer una tanca electrificada. Tot i que al recinte hi ha dos gossos guardians, els altres dos que provenien de fora van irrompre després en un dels galliners mòbils. Van fer un forat a la malla que hi ha a la porta i van atacar mortalment desenes de pollastres del seu interior.

Els galliners mòbils es deixen tancats durant la nit per impedir que hi entrin animals depredadors. Tot indica que el forat que els dos gossos van fer per accedir a una d'aquestes instal·lacions era massa petit i no en van poder tornar a sortir. Els representants de la granja van col·locar aleshores una porta nova per evitar que s'escapessin i, paral·lelament, van alertar dels fets els Mossos d'Esquadra d'Olot. Els agents van constatar els desperfectes i van avisar els forestals. Van acudir a la finca, a més, els membres d'una associació protectora d'animals de la Garrotxa. Des d'aquesta entitat es va demanar la col·laboració ciutadana per localitzar els propietaris dels gossos atacants. A través de les xarxes socials es va fer difusió de la imatge del husky i el pastor belga i es va afegir que un dels animals portava xip, si bé no trobaven els amos. Aquesta crida va tenir una ràpida i eficaç resposta, ja que tan sols una hora més tard la protectora va comunicar que havien trobat la família que té els dos gossos que havien recollit. Tot i que els responsables de la granja no havien vist mai els animals que van ocasionar els danys, diversos veïns sí que els havien observat alguna vegada rondant lliures.

Els animals van atacar una vuitantena de pollastres dels 2.000 que hi ha al mas. Es comercialitzen tant en botigues com a particulars, sota la marca Rocanegra. L'explotació disposa del certificat del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica. Els galliners es desplacen diàriament pels prats i així l'animal cada dia té accés a pastura fresca i, alhora, s'afavoreix que les àrees utilitzades es vagin regenerant.

LA XIFRA

2.000
aus
hi ha aproximadament a la granja. Són de la raça penedesenca negra, que és una de les autòctones del país.

LA DATA

13.09.16
A quarts de sis del matí, un dels responsables de les instal·lacions va sentir soroll i es va dirigir a la finca.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia