Successos

successos

rescats

Augmenta el nombre de rescats a la Costa Brava

Des del gener fins a mitjan setembre, els Bombers ja n'han dut a terme trenta-nou, tretze més que en el mateix període del 2015

Els casos s'han doblat al Baix Empordà: de sis a dotze

Els Bombers de la Generalitat han rescatat 290 excursionistes que s'havien perdut a la muntanya el 2016 arreu de Catalunya. Una xifra que, en comparació amb el mateix període del 2015, ha arribat a créixer fins a un 25%. Hi ha dos motius que, sobretot, expliquen l'augment: no preparar-se bé la ruta abans de sortir i desconèixer el territori. La recerca d'excursionistes a la muntanya és un dels serveis més habituals que fa el grup d'actuacions especials (GRAE) dels Bombers. El seu cap, Guillem Amorós, diu que cada any incrementen aquestes incidències, i més tenint en compte que la muntanya atrau cada cop més gent. “Amb petites accions prèvies, com per exemple mirar la cartografia, es podria evitar el rescat”, assenyala Amorós, que demana precaució perquè aviat comença la temporada de bolets, època en què solen disparar-se aquests casos.

Els rescats a muntanya, però, no són els únics que han pujat. També ho han fet els marítims. En vuit mesos i mig, els Bombers ja n'han fet més que en tot el 2015. Enguany n'han dut a terme 67, mentre que al llarg del 2015 van ser-ne 60. L'increment és especialment destacable a la Costa Brava, on s'han fet 39 rescats, 13 més que en el mateix període del 2015. De les tres comarques amb costa a la demarcació, la que més puja és el Baix Empordà, on s'han doblat (de sis a dotze). L'Alt Empordà, no obstant això, segueix sent on més serveis es fan –aquest 2016 han estat setze–. I a la Selva, onze.

Menys casos al Ripollès

A les comarques gironines s'han rescatat 238 persones, vuit més que el mateix període de l'any passat. Aquests serveis han incrementat excepte al Pla de l'Estany i al Ripollès. En aquesta última han caigut significativament. N'hi ha hagut 49, mentre que l'any anterior, per aquestes dates, els Bombers ja n'havien dut a terme 83. En canvi, a la resta de la demarcació, la tendència és a la inversa. A l'Alt Empordà s'ha passat de 40 rescats a 61; al Baix Empordà, de 31 a 44; a la Garrotxa, de 24 a 26. El Gironès n'ha registrat 16 pels 12 de l'any passat i a la Selva n'hi ha hagut 40, 11 més que el 2015.

“A Catalunya, estic convençut que superarem els 1.237 rescats de l'any passat”, indica Amorós. Fins ara, els GRAE n'han fet 993 (entre serveis a la muntanya, al mar o en rius). La gran majoria, això sí, són en zones muntanyoses. Destaquen les 383 actuacions a les comarques de Barcelona, 24 més que l'any passat. Pel que fa a Lleida, registra una pujada important. De 177 s'ha passat a 213. Això suposa un salt d'un 17%. I Tarragona, tot i ser on menys han d'actuar els professionals del GRAE, és on hi ha el canvi més important (de 68 a 91).

Tres grups GRAE

El GRAE és un departament del cos de Bombers especialitzat en rescats marítims, fluvials i de muntanya. Consta d'una plantilla d'uns 75 efectius repartits en tres seus: una al parc d'Olot amb tretze membres, una altra a la Seu d'Urgell que en té disset, i la més important de totes, a Cerdanyola del Vallès. Aquesta, a part d'acollir 24 components, disposa d'un grup de 21 bombers experts en activitats subaquàtiques. La unitat, a més, té el suport de tres parcs de bombers voluntaris GRAE a Camprodon, la Pobla de Segur i Vielha.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia