264.800 peces falsificades
Comís El material que ha comissat la Policía Nacional en la macrooperació al Pertús està valorat en vuit milions d'euros
Els agents van detenir 71 persones en la batuda
Trenta-vuit botigues escorcollades i precintades, 264.800 peces de marca falsificades decomissades (roba, rellotges, carteres i complements diversos) i 71 detinguts (tots estrangers) és el balanç de la batuda (la més gran que s'ha fet mai a tot l'Estat) que la Policía Nacional ha dut a terme aquests últims dies al Pertús contra un entramat de venda il·legal que va començar a investigar fa tres anys el jutjat central d'instrucció número 3 de l'Audiencia Nacional i que ara instrueix el jutjat número 2 de Figueres, que ja acumula sis toms de diligències.
L'operació, molt aplaudida per l'Associació de Comerciants i l'Ajuntament de la Jonquera, ha suposat una activitat frenètica en els àmbits policial i judicial. Més de 200 policies –agents de la Policía Nacional amb el suport de policies francesos i portuguesos– van escorcollar els locals sospitosos i durant dos dies han anat classificant el material. Les diligències de detenció dels sospitosos –la majoria dels quals assistits per advocats d'ofici– s'han anat fent, per ordre, a les comissaries de Figueres i la Jonquera. En bona part dels casos s'ha fet una detenció tècnica. L'encausat era citat a la comissaria i allà se li llegien els drets i la llista dels delictes que se li imputaven, que en tots els casos eren: delicte contra la propietat industrial, blanqueig de capitals i pertinença a grup criminal. Les declaracions dels detinguts per aquesta fórmula es van poder fer de manera relativament ràpida, ja que els arrestats es van acollir majoritàriament al dret a no declarar. De manera que, un cop complert el tràmit, quedaven en llibertat en espera que els cités el jutjat. Només set dels detinguts van anar als calabossos. Els van traslladar a la comissaria de la Verneda de Barcelona fins que ahir a la tarda els van portar al jutjat de Figueres per declarar davant del jutge i amb presència del fiscal, que va proposar que se'ls enviés a la presó. A l'hora de tancar aquesta edició, la jutgessa no havia pres una decisió. Entre els arrestats que van ser posats a disposició judicial, hi havia un home que va ser detingut a l'aeroport. La investigació considera que hi ha tres clans diferenciats que es dedicaven a la venda il·lícita de materials: el grup dels marroquins, el dels jueus i el dels Chariai, i que els homes que ahir van passar a disposició judicial en són els capitostos, que haurien aconseguit blanquejar uns nou milions d'euros.
La Policía Nacional remarca la complexitat a l'hora d'investigar la trama i de fer el seguiment dels béns patrimonials, ja que operaven a escala internacional. Molts dels productes eren fabricats a la Xina o a Portugal, tot i que també tenien un centre de producció a València. El material era introduït al país sense etiquetes, de manera que no es podia considerar falsificat ni se li podia atribuir cap delicte contra la propietat intel·lectual. L'etiquetatge del producte es feia un cop el material ja era al país, fins i tot a la Jonquera mateix, segons la versió policial. Tot el material comissat, 264.000 peces, va ser traslladat en tràilers fins a un magatzem de l'Agència Tributària i a disposició del jutjat que porta la instrucció.
LES XIFRES
Lluita perquè no tornin a aixecar les persianes
El regidor de Comerç de la Jonquera, Joan Bella, ha avançat que el consistori treballarà perquè aquests establiments hagin d'abaixar la persiana per sempre més. “Tant nosaltres com la policia veiem que aquesta és la solució definitiva, perquè fins ara s'han dut a terme altres actuacions i, al cap de dos dies, les botigues tornaven a obrir amb més gènere falsificat”, explica Bella.
El regidor subratlla que, amb la llei a la mà, tenen “les mans estacades”, perquè, a l'hora de donar llicències, ells atorguen el permís per vendre tèxtil i complements. “Però no tenim potestat per veure el gènere que s'hi vendrà, i són els pèrits de les marques els que ens alerten de les falsificacions”, concreta Joan Bella.
Ara, amb les botigues precintades –esperen que sigui per molt de temps–, l'Ajuntament de la Jonquera pressionarà les administracions per poder revocar les llicències. “Serà un procés llarg, perquè cal canviar la llei actual, i això no depèn de nosaltres. El que és clar és que tant el consistori com la Generalitat i l'Estat hem d'anar a l'una per posar fi al problema”, admet el regidor de Comerç. Bella també explica que la intenció és no permetre que aquestes botigues tornin a obrir, però si en aquest temps hi ha nous llogaters que volen emprendre “una activitat legal”, el consistori jonquerenc no s'hi oposarà. “Serà qüestió de mirar-ho, però el que no volem és que es tornin a obrir amb aquesta mena de gènere”, conclou.
Per la seva part, el president de l'Associació de Comerciants de la Jonquera, Bruno Comas, exposa que fa anys que la situació estava empitjorant, perquè aquesta mena de botigues al marge de la llei havien proliferat al municipi. “Fins ahir, teníem comptabilitzats fins a 110 comerços estranys, que s'havien convertit en una xacra”, subratlla Comas. “Estem parlant de situacions flagrants. Confiem que, com a mínim, ara la policia hagi enviat un missatge clar”, assenyala el president. “No estem parlant de dues o tres botigues que venien falsificacions, sinó que pràcticament es tractava d'un poble sencer”, hi afegeix.