Successos

Successos

Detenen a Joanetes un sospitós de tenir armes per vendre-les a terroristes

La Policía Nacional comissa en escorcolls fets al poble garrotxí i tres municipis més de Cantàbria i Biscaia vuit mil armes preparades per fer servir

La Policía Nacional ha desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic d'armes. Entre els detinguts hi ha el veí de Joanetes Enrique Agudo Orejón, de 52 anys, a qui els agents van escorcollar ahir el domicili, al barri de Can Trona, i han comissat material, entre el qual hi ha armes. La policia el creu sospitós de formar part d'una banda organitzada que es dedicava a la venda d'armes a grups terroristes i de delinqüència organitzada. De fet, l'operació policial que ha derivat en aquesta detenció té el seu origen en el seguiment que els investigadors van dur a terme de les armes que va utilitzar un terrorista en l'atemptat contra el museu jueu de Brussel·les el maig del 2014, en què van morir quatre persones pels trets d'un ciutadà de nacionalitat francesa i d'origen algerià. A banda del municipi garrotxí, la Policía Nacional ha fet quatre detencions més i escorcolls a Liendo (Cantàbria) i a Galdakao i Getxo (Biscaia). En els sis escorcolls que s'han practicat, a més de 8.000 armes de guerra llestes per a la seva venda, també s'han intervingut 29 armes llargues, diverses armes curtes, canons i munició de diferent calibre.

L'activitat fonamental de l'organització consistia en l'adquisició de les armes a través de vies legalment establertes i posteriorment adquirir les peces necessàries per a la seva reactivació i posar-les en circulació de manera il·legal. Per no aixecar sospites a la policia, aconseguien les armes a través d'una empresa legal dedicada a la venda de material esportiu, però que, no obstant això, no disposava de la llicència necessària per a la venda d'aquest tipus de components.

Els agents de la Policía Nacional han localitzat a Getxo un sofisticat taller per a la manipulació i la reactivació d'aquestes armes.

‘Modus operandi'

La reactivació i la posada en circulació de manera il·legal de les armes que feia servir l'organització criminal desarticulada per la Policía Nacional és el mateix modus operandi que va ser utilitzat en els atemptats comesos a París el 7 de gener del 2015 contra els treballadors del setmanari Charlie Hebdo, en el qual van morir dotze persones, totes amb armes de foc rehabilitades que es van aconseguir en el seu moment en una armeria eslovaca.

Agudo ja havia estat detingut i condemnat

El març del 2012, Enrique Agudo Orejón ja va ser detingut per la Guàrdia Civil, juntament amb sis persones més –entre elles la seva parella–, per haver format part d'un grup que traficava amb armes a les comarques gironines i que tenia un gran arsenal en locals de la Garrotxa i la Selva. El cas va ser jutjat a finals del 2015 i un acord entre la fiscalia i la defensa va acabar condemnant Agudo a dos anys de presó pel fet de tenir un dipòsit d'armes, municions i explosius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia