Successos

policial

robatoris amb violència

Fan esclatar amb explosius un caixer automàtic de l'Estartit

L'actuació dels lladres també va causar danys en una immobiliària que hi ha al costat

Al gener, els Mossos i la Policía Nacional van desarticular una banda que robava en caixers fent-los volar

Uns lladres van robar ahir en un caixer automàtic de l'Estartit fent-lo esclatar amb explosius. Els Mossos d'Esquadra van rebre l'alerta a dos quarts de sis del matí. L'avís el va donar un testimoni que creia que havien forçat una immobiliària, a causa dels desperfectes que presentava. Quan els agents van arribar al lloc, però, van comprovar que l'origen dels danys era un caixer automàtic del Banco Popular. Està situat als baixos de l'edifici número 28 de l'avinguda Grècia, on també hi ha l'agència immobiliària. Degut a l'ona expansiva que es va produir en el moment que van rebentar-lo, es van trencar els vidres de la immobiliària veïna i van caure plaques de guix del sostre, si bé de l'interior del negoci no es van endur res.

Un testimoni que viu en unes cases properes va explicar a l'ACN que l'explosió es va sentir quan passaven uns cinc minuts de les cinc de la matinada i que, primer, es va pensar que era un terratrèmol o una bomba perquè el soroll va ser molt fort. El seu pare estava a punt de marxar a treballar i, amb la seva mare, van veure des del balcó com dos desconeguts sortien corrents amb cables i dues bosses plenes. Els lladres no van tardar més de deu minuts a cometre els fets i van marxar amb un cotxe que els esperava.

Els Mossos es van fer càrrec de la investigació per identificar els autors i el tipus d'explosius que van utilitzar. Intentaran esclarir, a més, si darrere d'aquest episodi hi podria haver algun dels membres d'una banda que va ser desmantellada just el mes passat, o bé si el va protagonitzar un altre grup. L'organització que la policia havia donat per desarticulada al gener actuava arreu de Catalunya. A més d'obtenir diners de caixers automàtics fent-los volar amb l'ús de gasos explosius, l'entramat cometia robatoris amb força a domicilis i estafes bancàries.

La investigació es va dur a terme en dues fases. La primera es va iniciar l'abril del 2016 i va finalitzar el 3 d'agost, també de l'any passat. Els Mossos van arrestar en aquell període catorze persones, la majoria d'origen xilè. Per perpetrar les estafes, sostreien documents personals i targetes bancàries de les víctimes per fer-se passar pel titular i extreure diners en efectiu a la finestreta de l'entitat bancària. En aquests casos hi participaven persones de nacionalitat espanyola que, a canvi de diners, es feien passar pels titulars dels documents. D'altra banda, els seus coneixements en matèria d'explosius els permetien buidar caixers amb la utilització d'una barreja de gasos. Se'ls atribueix el robatori a l'Alcampo de Sant Quirze del Vallès, la nit de Sant Joan del 2016. Van fer explotar dos caixers del vestíbul i, per garantir-se la fugida, van tallar diverses vies d'accés al centre comercial col·locant-hi matalassos que cremaven, llençant-hi punxes metàl·liques i entravessant-hi vehicles sostrets. Se'ls relaciona, a més, amb vint robatoris en habitatges del país. Als escorcolls a casa dels sospitosos es van recuperar un centenar de DNI sostrets, joies, rellotges, aparells electrònics, punxes metàl·liques i diners coberts de tinta per un mecanisme de seguretat dels caixers que s'activa quan els diners es retiren per la força.

En la segona fase es va constituir un equip conjunt entre els Mossos i la Policía Nacional, ja que la xarxa va començar a operar a Madrid. La investigació es va iniciar el juny passat i va concloure el 23 de gener, quan els agents van registrar set immobles a Catalunya i hi va haver nou detinguts, la majoria d'origen xilè. Se'ls vincula amb quinze robatoris, ocorreguts principalment a la Selva interior, la Selva litoral, el Gironès, el Maresme i el Vallès Oriental.

També van rebentar un caixer del Banco Popular del carrer Baixada de les Acàcies de Riudellots de la Selva, el juny del 2016. Van destrossar-lo amb explosius i es van emportar 7.300 euros. Utilitzant aquest mateix modus operandi ho van intentar en un caixer a Badalona, però no ho van aconseguir. En aquest segon cas van llençar a les vies d'accés a la zona unes 500 punxes metàl·liques per dificultar la resposta policial. A més, diversos vehicles particulars van quedar amb les rodes punxades i una persona va resultar ferida en trepitjar un d'aquests claus.

Alguns dels investigats acumulen antecedents en quatre països diferents de la Unió Europea. Set dels catorze arrestats en la primera tanda van ser empresonats. Els detinguts en la segona fase van passar el 25 de gener a disposició del jutjat d'instrucció número 1 de Santa Coloma de Farners, que va decretar l'ingrés a la presó de tres dels integrants del grup.

LA XIFRA

3
dels nou detinguts al gener per pertinença a un grup que robava en caixers han ingressat a la presó.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia